En högspänningsledningsstolpe kördes ner av en lastbil på onsdagskvällen. Chauffören fick föras till sjukhus. Foto: Anders Magnusson

Miljonersättning efter omfattande strömavbrott

Publicerad

Höganäs Energi ersätter nu de tusentals kunder som drabbades av sommarens omfattande strömavbrott.

Det var i början av juni som 20 000 personer drabbades av strömavbrottet, som orsakades av att en lastbil körde ner en elstolpe. Strömavbrottet lamslog delar av Höganäs i 20 timmar. 

Höganäs Energi ersätter nu sina kunder, det totala ersättningsbeloppet uppgår till 18 miljoner kronor.

– Olyckan som orsakade strömavbrottet kunde vi inte råda över. I och med att stolpen med huvudledningarna inte tillhör vårt elnät kunde vi inte heller påverka den tid det tog att reparera de skadade huvudledningarna, förklarar Benny Ulmestig, vd på Höganäs Energi i ett pressmeddelande.

Strömavbrottet påverkade bland annat skolor, hushåll, äldreomsorg och varuhus. SVT har tidigare rapporterat om att Höganäs kommun ska införa krisövningar, för att i framtiden vara mer förberedd på liknande händelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.