En högspänningsledningsstolpe kördes ner av en lastbil på onsdagskvällen. Chauffören fick föras till sjukhus. Foto: Anders Magnusson

Reparationen klar – alla i Höganäs har fått tillbaka elen

Uppdaterad
Publicerad

Reparationen av den trasiga elstolpen är klar och vid klockan 15 ska alla som drabbats av strömavbrottet ha fått tillbaka elen igen. Strömavbrottet orsakades av en lastbil som krockade med en elstolpe på onsdagskvällen. Chauffören fördes till sjukhus och runt 17 000 hushåll drabbades av ett strömavbrott.

Strax före 12:00 meddelade Öresundskraft att elstolpen är reparerad, men först vid 15:00 hade alla strömlösa el igen, enligt Öresundskraft.

– Det är det största jag varit med om, inklusive de stora stormarna de senaste åren, säger Göran Skoglund, pressansvarig på Öresundskraft.

Minst 15 000 kunder drabbade i Höganäs

Strömavbrottet drabbade bland annat 15 000 elkunder i Höganäs kommun.

– Läget är inte bra. Hela kommunen är drabbad och och det är 26 000 medborgare som bor där, utöver det är det alla företag och andra verksamheter som också är drabbade, sa Benny Ulmestig, vd på Höganäs energi, på torsdagen.

Reservsystem på service

Höganäs energi skriver på sin facebooksida att man normalt sett har ett fungerande reservsystem, men att detta olyckligtvis var på service när olyckan inträffade.

Utöver de drabbade i Höganäs uppger Öresundskraft på sin hemsida att runt 2 500 hushåll i Hasslarp, Bjuv och Hyllinge berördes av strömavbrottet.

Avloppsnätet högt belastat

Räddningstjänsten uppmanade alla Höganäsbor att vara sparsamma med att spola i toaletterna. Avloppsnätet är högt belastat eftersom kommunens pumpstationer har nedsatt kapacitet.

Kommuninvånarna uppmanades också att vara sparsamma med dricksvattnet.

Höganäs kommun meddelar att det kommunala dricksvattnet är inte påverkat av elavbrottet och är fullt drickbart. Däremot avråder man från bad. Avloppsvattnet kan inte renas fullt ut på grund av elavbrottet.

Badvattenprovtagning kommer att ske i början av nästa vecka.

Chauffören till sjukhus

Det var en lastbil som färdades på länsväg 107 mellan Åstorp och Strövelstorp körde av vägen på onsdagskvällen och träffade en elstolpe som höll en högspänningsledning. Lastbilschauffören fick föras till sjukhus med, för polisens presstalesperson, oklara skador.

– Vi har ingen information om skadeläget, säger Rickard Lundqvist, vid polisregion syd.

Gnistor från elkabeln orsakade en mindre brand, som räddningstjänsten kunde släcka. Släckningsarbete och räddningsinsats försvårades av att det i det här fallet handlade om en högspänningsledning.

– Grundinställningen för polis och räddningstjänst när det handlar om el är att man måste vara försiktig. Det kan räcka att du står ett par meter ifrån för att riskera att skadas, säger Rickard Lundqvist.

Vägen fick stängas av efter olyckan. Foto: Anders Magnusson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer