Vikenskolan i Höganäs Foto: SVT

Skolor stängs under kraftiga strömavbrottet – kommunchef kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolor har stängt sin verksamhet med anledning av det omfattande strömavbrottet i Höganäs kommun. Det är något som kommunchef Herman Crespin inte ställer sig bakom.

Runt 17 000 hushåll plus övriga verksamheter är drabbade av det kraftiga strömavbrottet, som orsakades av att en lastbil kolliderade med en elstolpe.

Under morgonen skickade Lerbergsskolan och Vikenskolan hem sina elever. En åtgärd som kommunchefen inte är nöjd med.

– Vi har gått ut med ett meddelande till rektorerna att upprätthålla verksamheten. Risken när elever skickas hem är att föräldrar måste ta sig hem, då drabbas andra verksamheter där de arbetar – till exempel äldreomsorgen, säger Herman Crespin.

Vad är er rekommendation till skolorna nu?

– Man kan sköta den pedagogiska verksamheten på andra sätt – men inte skicka hem eleverna. Det gäller att se det här ur ett helhetsperspektiv, säger han.

”Kostfrågan är den mest akuta”

Elavbrottet har påverkat en rad verksamheter i kommunen – extra fokus, enligt Herman Crespin, ligger på äldreomsorgen.

– Situationen inom äldreomsorgen är under kontroll. Kostfrågan är den mest akuta, där får verksamheterna hämta kall mat från närliggande kommuner som Ängelholm och Helsingborg, säger han.

Har du varit med om något liknande någon gång?

– Jag kan inte minnas att något liknande har hänt – det är en extraordinär händelse. Den måste hanteras med respekt, säger Herman Crespin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.