Krister Azelius, ordförande i HIF, menar att det extra viktigt att klara sig kvar den här säsongen. Foto: SVT/Bildbyrån

HIF-ordföranden: ”Livsviktigt att vi inte åkte ur allsvenskan”

Publicerad

HIF är klar för allsvenskt spel nästa år. Och enligt klubben är man på väg mot en stabilitet rent sportsligt – men också ekonomiskt.

2016, när HIF åkte ner i superettan, väntade år av minusresultat för klubben. 2017 gick de 4,3 miljoner back och i fjol runt 10 miljoner minus.

Nu tror man på ett plusresultat. För första gången på länge.

– Jag är hoppfull om att vi hamnar runt noll rent ekonomiskt, men det vore väldigt kul att hamna på plus, säger Krister Azelius, ordförande i HIF.

HIF var i en djup svacka

Rent sportsligt svajade laget markant under sensommaren.

Motgångar i allsvenskan och svenska cupen – dessutom hoppade Henrik Larsson av som tränare. En period som beskrevs som en mardröm för klubben.

– Att säga att det inte spelade någon roll för oss i laget är att ljuga, det är klart att det var tufft, säger Max Svensson.

Olof Mellberg värvades och ersatte Henrik Larsson.

– Det märktes under träning och förberedelse, det blev en annan nerv som kan vara lite jobbig ibland – men som oftast är bra, säger han.

Klyftan ökar mellan divisionerna

I söndags blev klubben klar för ytterligare ett år i allsvenskan.

Nästa år får de allsvenska klubbarna ökat tv-stöd – något som ökar klyftan mellan lagen i superettan och högsta serien.

– Det var livsviktigt att inte åka ur allsvenskan, säger Krister Azelius.

– Vi har hela tiden haft kunskapen om att åka ur allsvenskan nu (2019) hade gjort det ännu svårare att komma tillbaka, på grund av att gapet ökar, säger Krister Azelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.