Personerna på bilden har inget med nyheten att göra. Foto: TT

Eleverna gick ut utan idrottsbetyg – skolan bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Skolan i nordvästra Skåne som lät mellanstadieflickor gå ut med ofullständiga betyg efter en överenskommelse med föräldrarna har gjort fel, enligt Skolinspektionens inspektör.

I en undersökning som SVT skickade ut till skolor i nordvästra Skåne visar att ett antal skolor har haft ett dilemma kring simundervisningen. Det handlar om flickor vars föräldrar inte vill låta dem simma med pojkar.

Kungsgårdsskolan i Ängelholm lyckades komma överens med föräldrarna om att flickorna kunde bada i skolans inköpta burkinis. Andra skolor låter eleverna bada i egna heltäckande kläder.

På en skola i nordvästra Skåne lyckades dock aldrig skolan och föräldrar komma överens om hur simundervisningen skulle gå till.

Föräldrar ville inte låta flickorna simma

Idrottsläraren på skolan berättar att man provade flera olika lösningar, som att erbjuda simundervisning utanför skolan.

”Det hela slutade med att föräldrarna fick skriva på en lapp där det stod att vi erbjudit dem simträning under de bästa förhållande vi kunde ordna men att dom nekade till den hjälpen”, skriver idrottsläraren i ett svar till SVT.

Men när SVT pratar med rektorn på skolan så visar det sig att det inte finns någon lapp.

– Nej, tyvärr gjordes det aldrig en skriftlig överenskommelse. Man hade ett samtal över telefon med tolk, säger rektorn.

Rektorn som vid tillfället inte arbetade på skolan säger att han hade gjort det annorlunda om det var han som ledde arbetet då. Den ena flickan gick ut sjätte klass förra året.

– Jag hade definitivt sett till att det fanns en skriftlig överenskommelse.

Får inte välja bort delar av utbildningen

Det hela slutade med att flickorna, som är syskon, gick ut mellanstadiet utan fullständiga betyg i idrott.

Helena Olivestam Torold, undervisningsråd på Skolinspektionen, säger att skolan alltid måste göra sitt yttersta för att lösa elevernas rätt till undervisning.

– Det finns ingen möjlighet enligt skollagen för en förälder och en skola att komma överens om en del i kursplanen som deras barn inte ska ta del av. Det fanns tidigare men är borttaget sedan 2010, säger hon och fortsätter:

– Ta jämförelsen att man som förälder skulle vilja att ens barn inte ska lära sig algebra som är en del av matteundervisningen, det fungerar inte så.

Idrottsläraren: ska ta detta vidare

Efter SVT:s undersökning ska nu idrottsläraren på skolan, som ville få till en skriftlig överenskommelse, arbeta vidare med hur skolan och kommunen agerar i liknande frågor i framtiden.

– Vi kommer ta detta vidare när det är skolledarträff här i kommunen, säger läraren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.