Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dan Lilja är distributionschef på Öresundskraft och berättar för SVT Nyheter varför avgiften höjs. Foto: Simon Melin/SVT

Rekordhögt elpris – då höjer Öresundskraft avgiften

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som elpriset i södra Sverige ligger på höga nivåer väljer Öresundskraft att höja avgiften gentemot konsumenterna.

– Detta är ingenting vi tjänar pengar på, säger Dan Lilja, distributionschef Öresundskraft.

Anledningen till att avgiften nu höjs är att när elen transporteras så uppstår överföringsförluster. Detta har lett till att Svenska kraftnät som förvaltar stamnätet har höjt sin avgift, vilket nu leder till att Öresundskraft höjer avgiften gentemot kunderna.

– Våra stora företagskunder får en stor påverkan av det som händer, säger Dan Lilja.

Höjningen handlar främst om förluster i överföringen från stamnätet vidare till regionnätet och slutligen till det lokala elnätet. De som förbrukar mest el kommer också att märka av den största höjningen.

I klippet ovan får du höra hur mycket avgiften kan höjas för dig.

Effektbrist i södra Sverige

Dan Lilja menar att det egentligen inte råder någon energibrist, det vill säga all el som produceras kontra all el som förbrukats utslaget på dygnets alla timmar. Istället handlar det om en effektbrist, alltså att det finns för lite el under de timmar när det förbrukas som mest.

– Vi behöver säkra de kritiska timmarna, säger han.

De flaskhalsar som gäller för södra Sverige handlar främst om att mer el behöver produceras i regionen och att det befintliga överföringen av el från norr till söder behöver byggas ut.

– Det finns flera stora investeringar som behöver göras inom produktionskapaciteten och överföringskapaciteten, säger Dan Lilja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer