Pilagårdsskolan i Östra Ljungby har ett pågående utbrott av covid-19 som gör att delar av skolan får stänga fram till påsklovet. Foto: Klippans kommun

Kraftigt covid-utbrott på mindre skola i Östra Ljungby

Uppdaterad
Publicerad

En mindre skola med 200 elever i Klippans kommun har fått ett större utbrott av covid-19. Både medarbetare och ett 40-tal elever har inom loppet av två veckor konstaterats smittade.

På Pilagårdsskolan i Östra Ljungby går cirka 200 elever från förskoleklass till årskurs 6.

Det första fallet av covid-19 konstaterades för ungefär två veckor sedan, enligt Mattias Adolfsson som är verksamhetschef för grundskolan i Klippan.

Mellanstadiet har varit hemma

Sedan dess har smittan fått omfattande spridning: ett tiotal medarbetare och ett 40-tal elever har testat positivt.

– Vi har en pågående klustersmitta på Pilagårdsskolan och därför har vi haft eleverna i årskurs 4 till 6 på distans den senaste veckan, säger Mattias Adolfsson.

Men när mellanstadieeleverna återkom till skolan tidigare i veckan dök smittan upp i de lägre åldrarna.

– Skolan har vidtagit alla åtgärder för att eleverna ska hålla distans, men i går (onsdag) såg vi ändå att det blossade upp i årskurs 3, säger Mattias Adolfsson.

Uppmanar elever att hålla distans

Av den anledningen stängs delar av skolan. Elever från årskurs 3 har fått gå hem och återkommer till skolan först efter påsklovet.

– Skolan har haft kontakt med smittskydd Skåne och vi har beslutat att ta det säkra före det osäkra. Därför stänger vi delar av verksamheten.

– Nu vill vi verkligen trycka på att man faktiskt håller distans under påsklovet och stannar hemma om man känner det minsta lilla. Det hjälper inte att vi stänger skolan om alla fortsätter att leva på som vanligt vid sidan av skolan.

Enligt Mattias Adolfsson har ingen annan grundskola i Klippans kommun drabbats lika hårt av covid-19.

– Vi hade smittspridning på Snyggatorpsskolan runt jul, men inte alls i den här omfattningen, säger Mattias Adolfsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet