Tal vid #metoo-manifestationen i Helsingborg. Foto: Per Lärka/SVT

Hundratals i #metoo-manifestation i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 15 på söndagen avgick fackeltåg i omkring 20 städer runt om i landet, från Luleå i norr till Kristianstad i söder, i en tyst manifestation.

Evenemanget kallas ”metoo ljuset på” och både namnet och facklorna symboliserar att frågor om sexuella övergrepp aldrig ska hamna i mörkret igen.

I Helsingborg hade runt femhundra personer samlats för visa sitt engagemang. Flera tal hölls bland om personliga erfarenheter av sexuella övergrepp.

– Även Helsingborg behöver stå upp för de här frågorna lokalt. Vi hoppas att den här manifestationen ska sätta de här frågorna på kartan. Vi vill visa helsingborgarna och varandra att vi bryr oss, säger Josefine Thorén, en av initiativtagarna till söndagens #metoo-manifestation i Helsingborg.

Josefine Thorén menar att det inte finns någon stark tradition bland helsingborgarna att gå ut och demonstrera.

– Feminismen är inte riktigt organiserad i Helsingborg. Men det vill vi gärna ändra på, säger hon till SVT Nyheter Helsingborg.

Efter samlingen vid Stadsbiblioteket gick sedan ett fackeltåg från Stadsparken till Stortorget längs Bruksgatan i Helsingborg. I Skåne hölls liknande manifestation även i Kristianstad.

#metoo-manifestation i Helsingborg den 14 januari 2018. Foto: Per Lärka/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.