Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är väldigt känsligt om miljonbelopp försvinner från gårdarna, berättar Jonas Nilsson i Ekeby. Hör i klippet om hur det uteblivna stödet från EU slår mot det ekologiska lantbruket. Foto: Minna Korsgren/SVT

Ekobonden Johan i Ekeby drabbad av uteblivna EU-pengar: ”Miljonbelopp försvinner”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Nilsson är ekologisk lantbrukare i Ekeby utanför Helsingborg. När årets EU-stöd försenas ett år får han inte de två miljoner kronor han förväntat sig – samtidigt som han ska betala höjda räntor och stigande kostnader.

Varje år betalar EU via Jordbruksverket ut miljontals kronor i stöd till de svenska eko-bönderna.

Men i år frös pengarna inne. EU:s arbete med nya regelverk för ekoodling drog ut på tiden och Jordbruksverket fick inte stödmiljonerna i tid. Årets bidrag betalas därför ut först nästa år till de ekologiska lantbrukarna.

Två miljoner som inte kommer

De uteblivna pengarna ställer till problem. Många ekologiska lantbrukare har räknat in stödet i sina kalkyler, inte minst i år när den ökande inflationen gjort allting dyrare.

En av dem är Johan Nilsson, som odlar ekologiskt och föder upp grisar i Ekeby.

– Det blir kännbart när två miljoner bara inte kommer i år. Det är nu exempelvis räntorna och arrendet ska betalas, säger han.

Kan inte fortsätta

Inflationen har också lett till att ekologiskt kött blivit dyrare. Det och de ökade priserna för foder och annat som behövs till djuren, drabbar Johan Nilssons uppfödning av ekogrisar.

– Jag har inte råd att fortsätta med det, säger han.

Nu blir enbart hans odlingar av olika produkter ekologiska.

”Helt uppåt väggarna”

Peter Nilsson, ordförande i organisationen Ekologiska Lantbrukarna, är upprörd. För samtidigt är det svenska målet att ekologiskt lantbruk ska öka till 30 procent av matproduktionen i landet till år 2030.

– Det här är helt uppåt väggarna. Vi förväntas öka den ekologiska delen av svenskt lantbruk och så backar allting på det här sättet. Det finns en uppenbar risk för att en del ekobönder får svårt att klara ekonomin nu, säger han.

Hans Ramel är ordförande för LRF i Skåne, Lantbrukarnas Riksförbund. Han är också bekymrad över hur det ekologiska lantbruket påverkas.

Hör Hans Ramel och ekobonden Johan Nilsson i klippet ovan.

År 2020 var 20 procent av den totala arealen jordbruksmark i Sverige omställd eller under omställning till ekologisk produktion. Det är en liten minskning, jämfört med året innan.

Samtidigt ska siffran vara 30 procent år 2030 enligt den svenska livsmedelsstrategin som handlar om att öka produktionen av svensk mat.

Dessutom ska 60 procent av all mat som serveras i offentliga kök bestå av ekologiska livsmedel, till exempel i skolor, på äldreboenden och på sjukhus.

Källa: Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.