Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikforskaren Till Koglin menar att det inte räcker med morötter för att få bukt med trafikutsläppen – man måste använda piskan också. Hör hans lösningar i videon. Foto: SVT

Experten: ”Sänk hastigheten till 20 km/h”

Uppdaterad
Publicerad

Gör det jobbigare att köra bil och bygg om städerna. Det är trafikforskaren Till Koglins beska medicin för att få bukt med utsläppen från trafiken.

Se varför Till Koglins vill sänka hastigheten till 20 km/h i klippet ovan.

Biltrafik och transporter står för en tredjedel av koldioxidutsläppen i Sverige.

Helsingborgs klimatmål

För att klara Helsingborgs mål om klimatneutralitet år 2030 krävs radikala åtgärder, menar Till Koglin, universitetslektor och docent i transport- och mobilitetsplanering vid Lunds universitet.

– Reducera antalet parkeringsplatser, sänk hastigheten, satsa på gång-, cykel- och kollektivtrafik, säger Till Koglin.

Jobbigare att vara bilist

Han tror inte att elektrifiering är lösningen. Bland annat menar han att elbilen kräver lika stor plats i stadsmiljön som andra bilar, den har stor miljöpåverkan vid tillverkning samt orsakar partikelutsläpp som påverkar luftkvaliteten.

Till Koglin menar att det också behöver bli jobbigare att vara bilist. I videon berättar han om andra städer i Europa som minskat tillgängligheten med bil. Till exempel är hastigheten i centrala Paris sänkt till 30 km/h och avenyn Champs Elysee helt bilfri en söndag i månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborgs klimatmål

Mer i ämnet