Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Städerna står för en stor del av utsläppen och därför måste städerna också agera, säger Henrik Frindberg, miljödirektör i Helsingborg. Foto: Hanna Walfridsson, SVT

Här försvarar Helsingborg sin klimatplan: ”Vi vill vara en stad i framkant”

Publicerad

Med bara sex år kvar att nå målet om klimatneutralitet år 2030 har Helsingborg inte tiden på sin sida.

– Helsingborg är en stad som kan gå före och visa vägen och då gör vi gärna det, säger Henrik Frindberg, miljödirektör i Helsingborgs stad.

SVT Nyheter Helsingborgs granskning visar att det blir svårt för Helsingborgs stad att nå målet om klimatneutralitet år 2030.

Men miljödirektören Henrik Frindberg är optimistisk – trots att utsläppen inte minskar i den takt som är nödvändig.

Helsingborgs klimatmål

– Jag tror att det är stor sannolikhet att vi lyckas. Men det kräver också att vi gör det tillsammans med näringslivet och våra invånare.

Vill inte skapa hinder för bilismen

Utsläppen från trafiken måste minska med 85 procent till 2030 (jämfört med 1990). Då behöver fler helsingborgare byta till elbil, resa kollektivt och cykla. Men trots nya cykelbanor, ambitiösa cykelprojekt och bussfiler, går det trögt att få helsingborgarna att resa mer hållbart.

– Det gäller för oss att fortsätta jobba med beteendeförändringar och olika morötter för att få folk att välja kollektivtrafik och cykla mer, säger Henrik Frindberg.

Han säger att det inte är aktuellt med åtgärder som gör det mer besvärligt att köra bil.

– Stockholm testar miljözon klass 3, men det kommer inte funka på något bra sätt för oss. Vi tror mer på samverkan än att skapa hinder på det sättet, säger Henrik Frindberg.

Går i otakt med industrin

Kemira kemi är stans största användare av naturgas och siktar på att bli klimatneutralt först 2045 – 15 år senare än kommunen vill i sin klimatplan.

Miljödirektören Henrik Frindberg hoppas på lokalt producerad grön vätgas. Men Kemiras vd Peter Kihlgren tror att det blir svårt på grund av bristen på el i Skåne.

– Det blir naturligtvis svårare men vårt mål år att det ska vara möjligt för industrin att ta det här steget, säger Henrik Frindberg.

Koldioxidinfångning nödvändig

Öresundskrafts planer på en så kallad CCS-anläggning som ska fånga in och lagra koldioxiden från sopförbränningen är avgörande för att nå målet om klimatneutralitet år 2030, men ännu vet ingen om det är ekonomiskt och logistiskt möjligt.

– Jag tror att det är realistiskt, säger Henrik Frindberg.

CCS-anläggningen:

CCS-anläggningen ska både få bort cirka 20 procent av Helsingborgs fossila koldioxid samt fungera som kolsänka för annan verksamhet där man inte lyckas minska fossila utsläpp. Det görs genom att också den så kallade biogena koldioxiden från sopförbränningen (t ex när papper och annat biomaterial bränns) fångas in och lagras, vilket skapar så kallade negativa utsläpp.

Källa: Helsingborgs stad samt Öresundskraft

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborgs klimatmål

Mer i ämnet