Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Entrédörren och minst två bilar har skadats i explosionen i Helsingborg. Foto: Jan Emanuelsson/LocalEyes

Kraftig explosion i Åstorp – en person allvarligt skadad

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern skadades allvarligt vid en kraftig explosion i ett flerfamiljshus i Åstorp under natten mot onsdag. En halvtimme senare inträffade en liknande explosion i centrala Helsingborg.

– En person som befann sig i fastigheten i Åstorp fick föras till sjukhus med mycket allvarliga skador men de ska inte vara livshotande, säger Jörgen Winberg, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Helsingborg.

Enligt honom ska ingen person ha skadats vid explosionen i flerfamiljshuset i Helsingborg men de materiella skadorna är omfattande på båda platserna.

I nuläget rubriceras båda explosionerna som allmänfarlig ödeläggelse och mordförsök. Foto: Jan Emanuelsson/LocalEyes

”Kraftiga bomber”

Flera personer larmade polisen 01.05 om explosionen i Åstorp. Flera fönsterrutor krossades i explosionen och en entré till ett lägenhetshus förstördes.

01.32 larmades räddningstjänst, ambulans och polis till en explosion i centrala Helsingborg. En entré till ett lägenhetshus har sprängts och minst två bilar har skadats.

– Bombteknikerna har precis avslutat på platsen så det är för tidigt att säga vad som har sprängts men det är kraftiga bomber, säger Jörgen Winberg.

20 kilometer mellan platserna

Båda platserna är avspärrade och i nuläget rubriceras händelserna som mordförsök, allmänfarlig ödeläggelse  och  grovt brott mot lagen om  brandfarliga och explosiva varor.

– Om de har något samband är för tidigt att säga, säger Jörgen Winberg.

Ingen person är misstänkt eller gripen vid femtiden på onsdagsmorgonen.

Mellan Helsingborg och Åstorp är det drygt 20 kilometer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.