Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hamnarbetarförbundet ställde sig utanför rådhuset för att demonstrera mot att var femte medarbetare i Helsingborgs hamn varslas. Se mer i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Facket efter storvarslet i Helsingborgs hamn: Ingen grund för uppsägningarna

Publicerad

Var femte medarbetare i Helsingborgs hamn riskerar att bli av med jobbet. Minskad import och export samt Skåneterminalens röda siffror ligger bakom. Oron var stor när hamnarbetarna manifesterade utanför rådhuset vid kommunfullmäktige.

Det var starka känslor som utspelade sig utanför rådhuset under tisdagskvällen. Över hundra hamnarbetare i olika åldrar tog till demonstrationsskyltarna för att visa sitt missnöje.

– Det finns ingen grund för uppsägningarna eftersom det inte finns någon utan sysslor i hamnen. Alla jobbar för fullt hela tiden, säger hamnarbetaren Jens Troedsson.

Röda siffror blir röda miner

Det handlar om 42 personer som varslas på grund av olönsamma affärer och minskad import och export.

– Det är ett riktigt tufft beslut, många människor har familj och ekonomi hemma som också måste gå runt och detta är ett dramatiskt beslut för deras privatekonomi, säger Bart Steijert som är vd för Helsingborgs hamn.

Redan under förra året sjönk importen och exporten med nio procent. Det fick ledningen att agera och besluta om varsel. Nu har nedgången accelererat till 14 procent och läget är högst osäkert.

– Vi la vaslet i mars och då hade vi fått siffrorna för januari och februari så vi visste att volymernas var ytterligare på väg ned, sen vet man inte hur ekonomin utvecklas framöver, säger Bart Steijert.

Ska expandera containerhamnen

Varslet gäller för bland annat Skåneterminalen som är hamnens lagrings- och omlastningsdel. Den är olönsam och ska rivas. Istället ska hamnen utvidga containerhamnen på Sydhamnens nuvarande plats.

En investering som motsvarar drygt 2,5 miljarder kronor och som ska dubbla hamnens kapacitet och kommer möjliggöra att ta emot större fartyg.

Ni varslar en femtedel av era medarbetare samtidigt ska ni bygga ut till 2030, hur rimmar det ihop?

– Vår strategi är att satsa på vår kärnverksamhet och det är containerverksamheten. Då har vi valt att de saker som vi inte anser tillhör kärnverksamheten ska andra företag ta över, säger Bart Steijert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.