Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet i region Syd, är bekymrad över utvecklingen som enkäten visar. Foto: Markus Hjortsman/SVT

Facket: Förkastligt att hot blivit normaliserat

Uppdaterad
Publicerad

Sophia Willander är bekymrad. Hon är ordförande för Polisförbundet i polisregion Syd, som sticker ut negativt i statistiken. Hon ser att poliser väljer att sluta eller byter tjänst till en mer anonym roll.

– Att hota en polis är ingen större grej för kriminella i dag, säger Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet i Syd.

I samband med att enkätens resultat presenterades la förbundet fram fyra förslag på förbättringar som man hoppas ska kunna vända trenden.

Problemet tas inte på allvar

Dels vill man bli fler poliser – eller i alla fall frigöra polistid genom att anställa administratörer. Dels vill man få mer utbildning och stärkt personskydd. Det senare innebär både bättre skalskydd på polisbyggnader och skärpta krav på polisernas utrustning, men också att polisernas personuppgifter blir mindre tillgängliga.

Men det finns också en viktig punkt som Sophia Willander återkommer till. Hon upplever inte att problemet tas på tillräckligt stort allvar.

– Vi vill ha en komplett uppbackning från samhället där man markerar att detta inte är okej och att vi har den stöttning vi behöver för att göra vår tjänsteutövning: Att vi får folk fällda för de här hoten, säger Sophia Willander.

I klippet ovan berättar Sophia Willander mer om hur hoten mot polisen kan se ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer