Den första av tre bussmodeller har idag testats med plexiglas som ska skydda bussförarna från smitta.
Arriva ska nu utvärdera hur plexiglaset påverkar förarnas arbetsmiljö, vilket i sin tur kan leda till att bussarna i Helsingborg får öppna framdörrarna igen.
Måste ge svar
Som konsekvens har Kommunal idag lämnat in frågor om plexiglaset som Arriva måste svara på.
– Vi har lagt en §6 6a för att glaset fortfarande blänker. Glaset är inte bra att köra med och då måste vi göra så, säger Mikael Olsson, arbetsmiljösamordnare på Kommunal.
I videon hör du Arriva berätta om de inledda testerna.
Frågorna som Kommunal ställt till Arriva i sin §6 6a
Den åtgärd (eller den undersökning) som ska vidtas genom denna begäran:
Arbetsuppgiften ensamarbete är en stor stressituation och starkt psykiskt på frestande att hela tiden vara orolig för att något oförutsägbart ska inträffa i trafiken som leder till ohälsa hos arbetstagarna. En av åtgärderna är att kontrollera reflektionerna skyddsglaset i framförandet av buss i linjetrafik.
Anledning till begäran, med beskrivning av brister och risker i arbetsmiljön eller befarade brister och risker som motiverar undersökning eller riskbedömning:
Reflexer i skyddsglas kan medföra minskad visuell tolkningsförmåga och möjligheter att framföra fordonet på ett trafiksäkert sätt, exempelvis på grund av sänkt varseblivning av övriga fordons rörelser i trafiksituationen.
Reflexer och blänk kan även påverka möjlighet att genom höger yttre backspegel visuellt säkerställa att ingen passagerare kan komma till skada intill utsidan eller på väg av eller på bussen genom de bakre dörrarna då de öppnas eller stängs.
Förarnas kroppsmått och ålder medför individuella variationer i vad mån blänk och reflexer medför sänkt visuell tolkningsförmåga. Lågt stående infallande sol från framför allt snett framifrån eller helt från vänster. Strålkastarskenet från andra fordon reflekteras vid mörkerkörning i skyddsglaset så att ljuset från en bil från vänster kan feltolkas som en bil kommande från höger (risk för akut felaktig inbromsning) samt att ljuset från en bil som kommer från höger kan feltolkas som reflex i glaset från en bil som kommer från vänster (risk för mycket allvarlig kollision).
Fordonet har inte blivit krocktestat med skyddsglaset i så vi vet inte hur skyddsglaset beter sig under en kollision. Nedsatt förmåga att vid hållplatser ha uppsikt i höger backspegel på passagerarrörelser just utanför de bakre dörrarna (förhöjd stressnivå).
Risken finns att skyddsglas blir en permanent lösning. Montera bort plexiglaset/plasten. Att under pågående pandemi stängs framdörrar, trafikanter hänvisas till bakdörrarna för av och påstigning samt att det är avspärrade säten bakom/vid förarplatsen.
Vad innebär arbetsmiljölagen §6 6a?
Om ett skyddsombud anser att åtgärder behöver vidtas för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö, ska skyddsombudet vända sig till arbetsgivaren och begära sådana åtgärder.
Skyddsombudet kan också begära att en viss undersökning ska göras för kontroll av förhållandena inom skyddsområdet. På framställning ska arbetsgivaren genast lämna skyddsombudet en skriftlig bekräftelse på att arbetsgivaren mottagit dennes begäran.
Arbetsgivaren ska utan dröjsmål lämna besked i frågan.
Källa: Arbetsmiljöverket