Marie Wedin, ordförande i Nordvästra Skånes Läkareförening, kräver att Harald Roos ska få fortsätta. Foto: SVT/

Fackligt krav: Låt sjukhuschef Harald Roos fortsätta

Uppdaterad
Publicerad

I måndags kunde SVT Helsingborg berätta att Harald Roos, chef för Helsingborgs lasarett, tvingas sluta. Nu protesterar flera fackliga organisationer på sjukhuset och kräver att han får stanna.

Vid årsskiftet löper Harald Roos förordnande som sjukhuschef ut. Men avtalet förnyas inte. Istället erbjuds han två nya uppdrag i Region Skånes regi.

Beskedet slog ner som en bomb bland de helt oförberedda fackliga organisationerna på lasarettet.

– Vi känner oss svikna. Ingen pratade med oss innan, det är mycket anmärkningsvärt. Vi fick nyheten via media och så ska det inte vara, säger Marie Wedin, ordförande i Nordvästra Skånes Läkareförening.

Nu ställer sig flertalet fackliga organisationer bakom en gemensam protestskrivelse till sjukhusets politiska ledning. Författandet pågår och den ska skickas nästa vecka. Men Marie Wedin berättar om budskapet som de vill ha fram.

– Harald Roos har gjort stora insatser för oss och sjukhuset sedan han började, och utan honom hade vi inte haft det så bra, säger hon.

Vill att Harald Roos får fortsätta

Hon tycker också att tidpunkten för chefsbyte är illa vald.

– Precis när det är som värst! Vi befinner oss mitt i en pandemi. Snart ska det beslutas om hur det ska bli med sjukhusbygget och dessutom ligger det ett sparkrav på oss på åtskilliga miljoner. Vi blev bestörta när vi hörde att hans avtal inte förnyas.

I det öppna brevet till sjukhuspolitikerna är de fackliga organisationerna kritiska – men de ställer också ett krav:

– Låt Harald Roos får fortsätta som sjukhuschef.

Harald Roos känner inte till det fackliga stödet när SVT Nyheter Helsingborg ringer.

– Men det känns förstås väldigt fint. Jag har alltid upplevt att jag har haft ett gott samarbete med de fackliga organisationerna, säger han.

Om du får möjlighet till det – vill du tillbaka som sjukhuschef?

– Jag tror inte att det är aktuellt men på en direkt fråga hade jag svarat ja. Det har fungerat väldigt bra och vår gemensamma resa inom lasarettet är inte avslutad.

Det är regiondirektör Alf Jönsson som beslutat om omplaceringen av Harald Roos. Men han har inte gått att nå för en kommentar angående fackens reaktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.