Vid årsskiftet avslutar Harald Roos sina chefsuppdrag inom sjukvården i nordvästra Skåne och går vidare till rollen som styrgruppsordförande för Skånes digitala vårdsystem. Foto: Alice Mutambala/SVT

Harald Roos slutar som sjukhuschef på Helsingborgs lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 januari avslutar Harald Roos sitt chefsuppdrag på Helsingborgs lasarett – mot sin vilja.

– Om jag hade fått erbjudande om att fortsätta hade jag förmodligen tackat ja, säger Harald Roos.

Harald Roos slutar både som förvaltningschef för Skånes sjukhus Nordväst och som sjukhuschef på Helsingborgs lasarett.

– Jag har gått till jobbet med ett leende på läpparna varje dag. Det är klart att det känns lite svårt. Jag hade gärna fortsatt med uppdraget, men jag har förståelse för att det blir så här också, säger Harald Roos.

Istället går han vidare till rollen som styrgruppsordförande för Skånes digitala vårdsystem, SDV. Han kommer också att ha ansvar för vårdverksamheternas behov vid ny-, om och tillbyggnad av Helsingborgs lasarett.

Uppdraget går ut

Enligt regiondirektör Alf Jönsson handlar det om att Harald Roos förordnande går ut och att Region Skåne då vill göra en omfördelning av resurser.

– Harald har gjort ett fantastiskt jobb. Men vi tittar på var vi behöver olika krafter på bästa sätt. Vi har ett stort behov när det gäller digitaliseringen och för vårdverksamheternas behov vid ombyggnaden av Helsingborgs lasarett. Därför har jag tagit det här beslutet, säger Alf Jönsson.

Enligt Harald själv skulle han gärna fortsätta i samma position som nu, varför får han inte göra det?

– Jag gör en sammanvägd bedömning om var Region Skåne behöver Harald bäst, säger Alf Jönsson.

En ny förvaltningschef ska nu rekryteras. Under rekryteringsperioden kommer den nuvarande verksamhetschefen för diagnostik, Karin Fristedt, ta över Harald Roos chefsuppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.