Regiondirektör Alf Jönsson är nöjd med sitt beslut. Foto: TT/Arkiv

Regiondirektören om fackets krav: ”Har fattat mitt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Låt oss få ha kvar Harald Roos som sjukhuschef! Det är ett krav från fackliga organisationer på lasarettet i Helsingborg. Men regiondirektör Alf Jönsson svarar: ”Jag har fattat mitt beslut”.

På onsdagen berättade SVT Nyheter Helsingborg om fackens kamp för att få behålla Harald Roos som sjukhuschef.

Vid årsskiftet löper hans förordnande som sjukhuschef ut. Men avtalet förnyas inte. Istället erbjuds han två nya uppdrag i Region Skånes regi.

Nyheten slog ner som en bomb bland de anställda som skrev ett öppet brev till lasarettets politiska ledning med kravet att få behålla sin chef.

Regiondirektör Alf Jönsson fattade beslutet om Haralds Roos framtid. Istället för att fortsätta som sjukhuschef flyttas Harald Roos nu till helt nya uppdrag. Han blir styrgruppsordförande för Skånes digitala vårdsystem, SDV, och ska också ha ansvar för vårdverksamheternas behov vid ombyggnaden av Helsingborgs lasarett.

Ändrar sig inte

Alf Jönsson är nöjd med sitt beslut.

– Jag delar de anställdas uppfattning om att Harald Roos är en duktig person. Men han behövs i arbetet med digitaliseringen och med att bygga om Helsingborgs lasarett.

Vad blir ditt besked till de anställda?

Jag har gjort en samlad bedömning av vad som är bäst för Region Skåne.

Kan du tänka dig att ändra dig?

– Jag har fattat mitt beslut.

I videoklippet nedan kommenterar Harald Roos beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.