Mannen i 20-åldern döms mot sitt nekande till tio års fängelse och utvisning. Foto: Johan Nilsson/TT

Fängelse och utvisning för mordförsök på gymnasieelev i Höganäs

Publicerad

I somras knivhöggs en tonåring utanför Kullagymnasiet i Höganäs. Han riskerade att dö men överlevde.

Nu döms en man i 20-årsåldern till tio års fängelse för mordförsök, medan en några år äldre man frias helt av Helsingborgs tingsrätt.

Strax innan midnatt den 25 augusti förra året knivhöggs en tonårspojke flera gånger utanför Kullagymnasiet i Höganäs.

Han hade enligt åklagaren bestämt träff med en man i 20-årsåldern för att reda ut en tidigare konflikt. Något som kom att få en våldsam utgång.

– Det finns olika vittnesuppgifter om vem som började bråket men gärningsmannen kom dit och han drog fram kniven, säger kammaråklagare Kristina Wik.

Offret fick fyra knivskador på överkroppen och enligt den medicinska utredningen var en av skadorna livshotande.

Gick på åklagarens linje

Drygt två veckor senare greps en man i 20-årsåldern misstänkt för mordförsöket. Han har nekat att han ämnat att ta tonåringen av daga. Istället har han hävdat att tonåringen attackerat honom och att knivhuggen utdelats i självförsvar.

Eftersom offret och gärningsmannen gett vitt skilda berättelser om händelseförloppet har tingsrätten behövt ta ställning till om det står utom rimligt tvivel att tonåringen riskerade att dö samt om 20-åringen agerade i nödvärn.

Tingsrättens bedömning landade i att 20-åringen höll i en kniv när han utdelade huggen, varav ett livshotande.

– Min klient har haft rätt att försvara sig vilket tingsrätten håller med om men att han har gått över gränser. Vi menar att om han inte hade försvarat sig hade han blivit allvarligt skadad. Därför kommer vi att överklaga, säger Byron Törnström Demetriou som är 20-åringens advokat.

Nu dömer tingsrätten mannen till tio års fängelse och livstids utvisning.

Frikändes helt

Nästan en månad efter mordförsöket greps ytterligare en man i 20-årsldern. Enligt åklagaren höll han fast i tonåringens kompis medan gärningsmannen högg brottsoffret.

En bedömning som tingsrätten inte delar och som därför frikänner honom.

– Inställningen från honom var i första hand att han inte hjälpte gärningsmannen och i andra hand att han agerat i nödvärn. Jag tyckte att bevisningen höll men domstolen menade att det inte räckte, säger Kristina Wik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.