Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På golfbanan utanför Rydebäck spelas det nu fler golfrundor på ett år än vad det gjordes innan pandemin. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Trots lägre nationellt intresse ser Helsingborgsklubben ökat tryck på golfbanan

Publicerad

Under pandemin ökade antalet golfare i Sverige, men de senaste åren har medlemsantalet sjunkit ordentligt igen. Däremot drabbar det inte alla klubbar – utanför Helsingborg har det snarare blivit ett ökat engagemang.

Svenska Golfförbundet har tidigare berättat att antalet medlemmar slog nya rekord under pandemin. Men nu har den uppåtgående trenden vänt.

Även om antalet medlemmar fortsatt är fler än innan pandemin har en stor del av de drygt 35 000 nya medlemmarna försvunnit. Idag är medlemsantalet ungefär 509 000, drygt 23 000 lägre än vad det var i juli 2021.

Har inte drabbat alla

På Rya Golfklubb utanför Helsingborg är däremot golfintresset fortfarande stort. De tappade inte nämnvärt många medlemmar under pandemin, och de senaste åren har de märkt att medlemmarnas intresse snarare ökat.

– Pandemin var ett väldigt skjut uppåt med högre tryck. Det vi jämför med nu är 2019 för att se var vi ligger i nivå och vi märker ju av ett stort tryck. Vi har ett begränsat antal medlemskap så därför tittar vi istället på hur många rundor som spelas, säger Marcus Forslund som är klubbchef på Rya Golfklubb.

2019 spelades det 19 157 golfrundor på Rya Golfklubb och förra året var siffran 21 400, en ökning på nästan 12 procent.

I videon hör du klubbchefens tankar om golfens framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.