I Landskrona minskar brottsligheten – men inte känslan av otrygghet. Foto: Johan Nilsson/TT

Färre utsätts för brott i Landskrona – men otryggheten konstant

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett fortsatt glapp mellan brottslighet och känslan av otrygghet. Det konstaterar polisen och Landskrona kommun efter årets trygghetsmätning.

17 procent av de som bor i Landskrona har varit utsatta för brott. Men hela 71 procent är rädda för att bli det. Var femte har avstått från någon form av aktivitet av det skälet.

Så ser det ut i årets trygghetsmätning i Landskrona. Siffrorna visar dessutom att brottsligheten minskar medan känslan av otrygghet inte gör det.

Landskrona

Bättre i Karlslund

Men det finns undantag. I Karlslund, som är ett av kommunens utsatta områden, visar mätningen att de som bor där känner sig allt tryggare.

– Polisen har haft en ökad närvaro där. Det har gett resultat och det kommer att fortsätta, säger kommunens trygghetssamordnare Annika Persson.

Olika rädslor

Vad invånarna är oroliga för varierar beroende på var i kommunen man bor. I Borstahusen toppas listan av bilar som kör för fort. I Karlslund handlar det framför allt om nedskräpning.

Vad gör kommunen för att minska medborgarnas oro?

– Vi har ett tätt samarbete med polisen och fastighetsägarna i kommunen och kan snabbt fokusera på områden där det finns behov. Det tänker vi fortsätta med. Bland annat städar vi oftare i olika stadsdelar, säger Annika Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landskrona

Mer i ämnet