Brf-styrelse sålde fastigheter utan medlemmarnas kännedom – riskerar fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer, varav två kända fastighetsprofiler i Helsingborg, har sålt bostadsrättsföreningars fastigheter utan brf-medlemmarnas kännedom – och utan att pengarna kommit medlemmarna tillhanda. Det påstår åklagaren som nu åtalar de tre männen för grova ekobrott.

Att de tre misstänkta männen kunnat sälja de tre Helsingborgsfastigheterna för en totalsumma på över 24 miljoner kronor utan brf-medlemmarnas godkännande beror på att de ensamma utgjorde föreningarnas styrelser.

– Detta faktum kommer fram senare när bankerna säger upp lånen. Brf-medlemmarna står alltså kvar utan lägenhet men med lån på sina respektive banker, säger vice chefsåklagare Ola Lavie, som varit förundersökningsledare under utredningen, i ett pressmeddelande.

Bostadsrättsföreningarnas medlemmar har inte heller fått ta del av inkomsterna från försäljningarna, menar åklagaren. På så sätt anser han att de tre männen kraftigt har missbrukat den förtroendeställning de haft i egenskap av styrelseledamöter.

Yrkar på näringsförbud

De tre männen har varit häktade sedan september misstänkta för tre fall av grov trolöshet mot huvudman, brott som kan ge upp till sex års fängelse. De nekade då till brott. Enligt åklagaren har brotten skett i Helsingborg under 2019.

– Jag kommer även yrka på att tingsrätten ska utdöma näringsförbud i fem år för alla tre tilltalade, säger Ola Lavie.

Rättegången kommer äga rum i Helsingborgs tingsrätt i mitten på december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.