Polisen hade stora resurser på plats på Planteringen i Helsingborg. Foto: Mikael Nilsson

Efter evakueringen på Planteringen – fem män häktade

Uppdaterad
Publicerad

Fem män har häktats i Helsingborg misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Ett misstänkts föremål hittades i torsdags i ett flerbostadshus och ett 20-tal personer fick evakueras.

– Samtliga fem häktades på måndagen, bekräftar Nils-Erik Svensson, inre befäl vid polisen i Helsingborg, till SVT Nyheter.

Huset evakuerades

Det var i torsdags kväll som polisen, under en pågående insats, hittade ett mystiskt föremål i en lägenhet på Planeringen i Helsingborg. Huset evakuerades och nationella bombskyddet kallades in.  

Senare på kvällen anhölls sex personer misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse. 

– Fem av dem har i dag häktats misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, säger Nils-Erik Svensson. 

Grova brott

I båda fallen rör det sig om grova brott. 

Fastigheten där föremålet hittades ligger bara ett stenkast ifrån den moské där en bil nyligen förstördes i en explosion. 

Enligt Helsingborgs Dagblad nekar männen till anklagelserna. 

– Vi har ingen uppfattning i nuläget om vad som var målet, säger åklagaren Anders Svensson till tidningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.