Fick in cyanid i lokalerna på Varvsudden

Uppdaterad
Publicerad

Provtagningar har visat att halterna av cyanid i Landskrona hamn är 300 gånger över de rekommenderade värdena.

Men att giftet finns i grundvattnet är något som företaget EWP på Varvsudden fick erfara redan i våras.

Företaget EWP, som tillverkar vindkraftverk, stötte vid ett kulvertarbete i våras på cyanid i sina lokaler i hamnen.

– Det var när vi grävde tre till fyra meter ner i golvet som vi fick upp grundvatten i lokalen och vattnet såg väldigt smutsigt ut, berättar Thomas Abrahamsson, vd på EWP.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Prover togs på vattnet och det visade sig innehålla giftet cyanid.

– Vi blev ju förfärade att det var cyanid. Det är ju ett av de farligaste ämnena i världen och livsfarligt att få i sig. Så det är klart, vi blev skärrade, menar han.

Höga halter av cyanid

Det är fortfarande ett stort hål i golvet efter kulvertarbetet och det mörka vattnet innehåller skyhöga halter av cyanid.

För de anställda är gropen en ständig påminnelse om de höga halter av gift som finns under deras arbetsplats.

– Personalen är lite oroliga att de ska få i sig det på något sätt. Antingen via luften eller dricksvattnet. Det finns ju många obesvarade uppgifter här, säger Thomas Abrahamsson.

Gropen i golvet omges av ett högt gallerstaket.

– Vi har ju spärrat av ordentligt, det är ju ingen som överhuvudtaget ska närma sig gropen, menar han.

Sanering dröjer

Länsstyrelsen, som beställt provtagningarna, riktar sina misstankar mot ett av företagen i hamnen som har cyanid som restprodukt i sin verksamhet.

– I närtid handlar det inte om att gräva upp området här och vidta åtgärder, säger Margareta Svenning som är miljöjurist på Länsstyrelsen.

– Nu handlar det om att kartlägga föroreningen och få stopp på fortsatt kontaminering. Vi kan konstatera att det här är mycket otillfredstillställande och vi kommer att jobba på så fort vi kan, menar hon.

Thomas Abrahamsson på EWP skulle gärna se att det händer något i ärendet.

– Jag skulle ju vilja att man går till grunden med det här och ser hur mycket gifter det finns, säger han. Det viktigaste är ju att det stoppas så att det inte kommer ut ännu mer gift i marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanidutsläppen i Landskrona

Mer i ämnet