Foto: SVT

Findus ärtförädling blir kvar i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tids ovisshet kring den ärtförädling och forskning som bedrivits i lokaler i det så kallade Sellebergaområdet i Bjuv meddelar nu Findus att den blir kvar i deras regi.

– Det är roligt att vi kommer fortsätta bedriva utvecklingen av våra ärtsorter och kan behålla det arv som byggts upp i Bjuv i över 50 år, säger Katarina Tell, VD för Findus till SVT Nyheter Helsingborg.

Ärtforskningen fortsätter

Mest känd är forskningen i Bjuv för att tagit fram ärtan Ebba. Enligt Findus kommer nu förädlingsprogrammet att utökas och framöver ska de även hantera ärtförädlingen för hela Nomad Foods-gruppen och ta över forskning åt bland annat Norge och England.

Det är dock oklart var forskningen kommer att bedrivas, men enligt vd Katarina Tell kommer den att finnas kvar i Skåne.

– Vi kan inte säga om forskningen kommer att fortsätta i Bjuv, det beror på hur det går med försäljningen av fabriken och övriga lokaler där.

Kommunalrådet i Bjuv, Anders Månsson (S), följer utvecklingen.

– Det vore positivt om de väljer att stanna kvar här i Bjuv, menar han.

Findus fabrik i Bjuv lades ner

Strax efter att Findus blev uppköpta av Nomad Foods varslade de sina 450 anställda i fabriken i Bjuv om uppsägning våren 2016. Ett år senare, den 29 mars i år, stängdes portarna till verksamheten och fabriken lades ner.

Findus öppnade ett huvudkontor i Malmö och uppdraget att odla svenska ärtor gick till Toppfrys i Dalsland. Beslutet innebar att inga bönder i Skåne eller Halland kunde fortsätta odla ärtor för Findus räkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.