Massvis med döda öringar hittades i Råån förra veckan – nu har händelsen anmälts. Foto: Privat

Fiskdöden i Råån anmäld till miljöåklagare: ”Det bör utredas”

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Älvräddarna har anmält NSVA till miljöåklagare efter fiskdöden i Råån.

Det kan vara översvämmade dagvattendammar som ligger bakom även i år.

Som SVT Nyheter Helsingborg har berättat har Råån åter drabbats av omfattande fiskdöd. Den här gången slogs delar av åns havsöringsbestånd ut i samband med kraftiga sensommarregn.

Omständigheterna var desamma för ett år sedan. Då dog havsöringar, ål, kräftdjur och andra organismer ut i samband med kraftiga skylfall.

Fiskdöden i Råån

Enligt Lena Åkesson, enhetschef på miljöförvaltningen, var orsaken förra året att ammonium från NSVA:s dagvattendammar på Ättekulla industriområde rann ut i Råån och orsakade syrebrist.

Än finns ingen förklaring till årets fiskdöd, provsvaren har inte kommit än. Men Martin Sommar, Rååns fiskevårdsområde, misstänker att orsaken är samma som förra året – dagvattendammarna.

Anmäls till miljöåklagare

Nu anmäls NSVA, Nordvästra Skånes Vatten- och avloppsbolag, till miljöåklagare. Bakom anmälan står miljöorganisationen Älvräddarna.

– Det finns en misstanke om vad fiskdöden i år berodde på och det bör utredas av miljöåklagare om det är ett miljöbrott, säger Christer Borg, generalsekreterare i Älvräddarna.

Han tycker att Råån är ett av få vattendrag som håller hög kvalitet.

– Man kan tycka att uppmärksamheten mot utsläppsrisken borde vara bättre, säger Chriister Borg.

Sven-Inge Granlund, enhetschef på NSVA, vill inte närmare kommentera anmälan just nu. Men han säger att läget är bekymmersamt.

– Vi är lika angelägna som alla andra om att få reda på vad som hänt. Vi vill naturligtvis komma till rätta med vilken påverkan som dagvattendammarna kan ha.

Utredning pågår

Just nu pågår ett par olika utredningar kring dagvattendammarna. En handlar om dagvattensystemet på Ättekulla och anknytningen till Råån.

Den andra gäller en skötselplan för samtliga dagvattendammar i Helsingborg, totalt över 100 stycken.

– Den ska leda till ett ett kontrollprogram och där är vi framme om en eller två månader, säger Sven-Inge Granlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöden i Råån

Mer i ämnet