Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De boende i Gunnarstorp kan bli grannar med den stora fiskodlingen och är nu oroliga över att det ska lukta fisk och bli ökad trafik – här kan du höra dem berätta mer. Foto: SVT/Stina SandströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

De kan bli grannar med fiskodling – vill stoppa planerna

Uppdaterad
Publicerad

En stor fiskodling planeras att byggas i Gunnarstorp i Bjuv där 10 000 ton lax om året ska produceras. Men odlingen ska ligga bredvid ett bostadsområde och nu vill bybor stoppa planerna.

Det är det norska bolaget Nordic Salmon som vill bygga en stor landbaserad fiskodling i Gunnarstorp i Bjuvs kommun. Planen är att producera 10 000 ton fisk per år med ett recirkulerande vattensystem men företaget har en långsiktig plan på att femdubbla produktionen.

Strax intill ligger ett bostadsområde och nu är bybor oroliga över hur fiskodlingen ska påverka deras boendesituation.

– Av det vi har läst i handlingarna kan det förekomma både buller, lukt och mycket trafik så vi vill inte ha det alls här, säger Martina Pålsson, boende i Gunnarstorp.

Oro för ökad trafik

Byborna menar att de inte har fått någon information från varken kommunen, det norska företaget eller markägaren om att fiskodlingen är tänkt att anläggas precis utanför deras hus och vill nu stoppa planerna.

– Man har inte pratat någonting med oss. Vi trodde att den skulle ligga vid biogasanläggningen en bit bort men sen ändrade de det till att ha det här, säger Andreas Kovacs, boende i Gunnarstorp.

Har lämnat in ansökan

Blir odlingen av kan det generera 50-80 arbetstillfällen i Bjuv.

Är det inte bra att satsa på en verksamhet som generar arbetstillfällen i Bjuv?

– Det är ingen som säger att det är dåligt att starta upp företag men det ska starta upp på rätt ställe, säger Andreas Kovacs.

Nyligen lämnade det norska företaget in en tillståndsansökan till länsstyrelsen som nu ska utreda om fiskodlingen godkänns. I den framgår att anledningen till att bolaget ansökt om att etablera fiskodlingen på den aktuella platsen är för att det redan finns en detaljplan för det området.

– Vi har lämnat in ansökan till länsstyrelsen och hoppas på ett positivt besked, säger Tore Lyng, ägare Nordic Salmon.

SVT Nyheter Helsingborg har försökt få fler kommentarer från det norska företaget utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer