Foto: SVT/arkiv

Flera barnsjuksköterskor drar tillbaka uppsägningen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra barnsjuksköterskor vid Helsingborgs lasarett har tagit tillbaka sin uppsägning. Frågan är om de blir fler innan tidsfristen går ut i natt.

En majoritet av barnsjuksköterskorna, totalt 33, har sagt upp sig i protest mot bristen på tid för återhämtning när de jobbar skift.

Om alla slutar vid jul, när uppsägningstiden går ut, drabbas barnsjukvården i Helsingborg av en allvarlig kris. Bara en liten del blir kvar, resten fördelas mellan andra sjukhus i södra Sverige och Danmark.

Genombrott på väg

Hittills har läget i samtalen mellan sjuksköterskorna och sjukhusledningen i konflikten varit ganska låst. Men nu kan ett genombrott vara på väg.

Förra veckan lade sjukhusledningen fram ett förslag som bland annat innebär att verksamheten minskar till en nivå som innebär att sjuksköterskorna får tid för återhämtning. Schemalagd kompetensutveckling ingår också i paketet.

”Det är den viktigaste åtgärden för en hälsosammare arbetsmiljö, som sjuksköterskorna framfört”, skriver förvaltningschef Björn Zackrisson i ett brev till föräldrarna i Prematurföreningen i Helsingborg.

Men förslaget bygger på att samtliga uppsägningar dras tillbaka.

Så här långt har bara fyra sjuksköterskor gjort det, tre neonatalsjuksköterskor och en barnsjuksköterska. I natt går tidsfristen ut – ledningsgruppen vill ha svar av de totalt 33 uppsagda sjuksköterskorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.