När passagen började användas fanns inga mattor som samlade upp fukten från snö och väta. Det blev halt på golven i korridorerna, liksom på rampen ner till stenplattorna.

Flera har ramlat på väg till omklädningsrummen

Publicerad

Catarina Eek är inte den enda som fallit på vägen över den tillfälliga passagen över sjukhustaket. Zarah Eisa vrickade foten på en hal fläck och är ännu inte helt återställd. Fyra olyckor har rapporterats.

Zarah Eisa, som är medicinsk sekreterare på akuten, är en av de som halkat illa.

– Jag vrickade foten, det var i december på väg till mitt arbetspass så jag hade till och med mina vinterskor på mig. Men det var så halt på trärampen att jag halkade. Jag har fortfarande ont, konstaterar hon.

Saknade salt på vägen

I två månader var Zarah Eisa tvungen att springa utomhus på taket för att komma till omklädningsrummet.

Anette Thulin är en annan anställd som vittnar om hur halt det varit.

– I åtminstone två månader var det inte saltat eller sandat. Jag förstår det inte, mitt under vintern.

Själv har hon inte trillat men såg en kvinna falla riktigt illa.

– Det hade precis snöat och var glashalt. Precis efter rampen föll hon.

Byter om på toaletter eller hemma

Totalt fyra avvikelserapporter har inkommit som rör passagen. En anställd har ramlat, en slagit foten i en betongsugga, och en annan har klämt ett finger i ett dörrhandtag.

Nu undviker vissa att gå där överhuvudtaget, enligt Zarah Eisa.

– Jag har hört många som börjat ta hem jobbkläderna och byter om där eller på någon toalett på sjukhuset för att undvika den hala utepassagen.

Hon konstaterar att det inte är rätt ur hygiensynpunkt.

– Men jag förstår dem. Det här är inte rätt och som anställd sliter du ändå. Du ska inte behöva och har inte tid att reflektera över om din arbetsgivare tagit ansvar för din arbetsmiljö.

Nu har Arbetsmiljöverket gjort en inspektion av vägen. De kritiska passagen har åtgärdats, bland annat har mattor och ett galler på rampen kommit på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.