Foto: TT/Privat

NSVA uppmanar till att koka vattnet på flera ställen i Båstad kommun

Publicerad

Flera hushåll i Hov och Västra Karup, i Båstads kommun, vaknade på onsdagsmorgonen till ett hem utan vatten. Och nu uppmanar NSVA att man ska koka vattnet innan det dricks på flera håll i kommunen.

Ett viktigt meddelande till allmänheten har gått ut till kommuninvånarna i Båstad kommun. Alla som bor i Hov, Västra Karup, Rammsjö och Torekov rekommenderas att koka sitt dricksvatten.

– På grund av ett tekniskt fel så har vi fått upp luft i ledningarna och det leder till att flera inte får vatten. Men det gör också att vi måste uppmana folk att koka vattnet innan de dricker det, säger AnnaKarin Johansson på NSVA.

Flera i kommunen har fått SMS angående vattenproblemen:

– Vi har valt att gå ut med SMS i hela Båstads kommun, även till de som inte direkt berörs av kokningsrekommendationen. Det är för att vi vill sprida informationen till så många som möjligt. Vi ber om överseende med de besvär som kokningsrekommendationen medför, säger hon.

I Båstad orsakar det plötsliga vattenstoppet problem:

– Det är inte så kul att vara utan vatten när man kommer hem efter en timmes powerwalk och sen ska till jobbet, säger Ingegerd Persson.

Hon är orolig att bevattningsförbudet i kommunen inte respekteras och att de som bor på de högsta punkterna kan drabbas extra hårt.

Information om vattnet går att hitta på NSVA:s hemsida.

Hur kokar man vattnet så att det blir helt bra?

Visa

Vattnet ska kokas upp så att det bubblar, då har det nått en temperatur på 100°C och det räcker. Vattnet behöver sedan inte koka under en viss tid utan det räcker med att vattnet har kokat upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer