Flera skånska kommuner hissar ukrainska flaggan för att visa stöd

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen hissades den den ukrainska flaggan i bland annat Helsingborg och Lund av städernas styrande politiker. Detta för att visa sitt stöd efter att Ryssland invaderat landet.

Sverige fördömer Rysslands invasion av Ukraina och statsminister Magdalena Andersson (S) kallar Rysslands attack oprovocerad, olaglig och oförsvarlig.

För att visa sin solidaritet för Ukraina hissades landets flagga vid bland annat Helsingborgs rådhus på torsdagen av kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) och kommunalråd Jan Björklund (S) och Mickey Magnusson (S).

– Det här är ett utav de allvarligaste säkerhetspolitiska händelserna sedan andra världskriget. Det är djupt beklagligt och Helsingborgs stad står enade bakom och stöttar det Ukrainska folket, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Vajade även i Lund

Och även i Lund hissades Ukrainas flagga på Stortorget idag.

– Det är viktigt att vi visar att vi står bakom det ukrainska folket, säger kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L).

Han menar att en sådan här aggressiv handling mot en demokratisk nation inte skådats i Europa sedan 1939.

– Lund, som är Sveriges första MR-stad (mänskliga rättigheter), vill på det här sättet skänka en tanke till alla drabbade.

På Stortorget i Lund hissades den Ukrainska flaggan under torsdagen. Foto: Linda Ekström

Andra kommuner som också hissat flaggan i dag är bland annat Ängelholm och Landskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.