Johan Hakmann Foto: Jazz MunteanuVisa alla (5)
Visa alla (5)

SLS: Hälften av olyckorna från fritidsbåtar hade kunnat förhindrats

Publicerad

Åttiofem procent av de som omkommit i drunkningsolyckor i samband med fritidsbåtar saknade flytväst. Men hälften hade kunnat klara sig om de hade använt flytväst enligt en analys av Svenska Livräddningssällskapet och Transportstyrelsen.

Det är förmiddag i Norra Hamnen i Helsingborg. Vid småbåtshamnen träffar vi Anders Rosling som har tagit sig ut för att putsa fönsterglasen på båten. Sedan han var liten har han ägt båtar i varierande storlekar. Anders Rosling fick tidigt lära sig om vikten av att använda sig av flytväst och tycker att det idag känns som en självklarhet.

– Flytväst är ungefär som när man kör bil och har säkerhetsbälte, säger Anders Rosling. 

Lugnt väder nära land

Enligt Sjösäkerhetsrådet inträffar olyckorna oftast nära land och i lugnt väder.

När en olycka uppstår kan det vara svårt att hitta personen som trillat i. Då kan flytvästen spela en avgörande roll, menar Michael Nolan, som vi också träffar i småbåtshamnen.

– Det gör att man kanske har en kvart till på sig innan personen sjunker, drunknar eller kyls ned. Det är små marginaler, speciellt när det är kallt, säger Michael Nolan.

Andreas Vinka jobbar i Norra Hamnen och seglar sen ett par år tillbaka. Han använder sig inte alltid av flytväst, även om han är medveten om att han borde.

– Det ska gå snabbt, det är oftast därför man inte använder det, säger Andreas Vinka.

Flytvästen kan rädda liv

Enligt Svenska Livräddningssällskapet sker en stor del av drunkningsolyckorna i samband med användning av småbåtar. 

– Framförallt medelålders män, som har någon form av alkohol i kroppen och ingen flytväst, säger Jörgen Hallberg, styrelseledamot i Svenska Livräddningssällskapet.

Av de 284 personer som drunknat i samband med fritidsbåtar under de senaste 10 åren i Sverige hade hälften kunnat överleva om de hade använt flytväst, enligt en analys genomförd av Svenska Livräddningssällskapet och Transportstyrelsen.

Lånecenter med flytvästar

På Helsingborg kontaktcenter finns det möjlighet att kostnadsfritt låna flytvästar.

Servicen finns till för att öka Helsingborgarnas säkerhet.

– Jag skulle säga att det här med flytvästar är sommarens bästa livförsäkring, säger Martin Arkel som är kommunikationsansvarig på Helsingborgs kontaktcenter.

Flytvästarna kan användas även  i samband med bad.

– Om du inte är simkunnig kan flytväst vara ett alternativ, men barn får inte lämnas ensamma även om de har flytväst, säger Martin Arkel.

Fakta om båtolyckor

Visa
  • Flest omkomna är män 50-70 år
  • Oftast inträffar olyckorna nära land och i lugnt väder och varje år omkommer en eller flera personer i hamn.
  • I Sverige omkommer i genomsnitt 35 personer per år i fritidsbåtsolyckor

Källa: Transportstyrelsen/Sjösäkerhetsrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer