Antalet badrelaterade drukningsolyckor har ökat under maj månad. Foto: Tomas Malmberg

Kraftig ökning av badolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Det rekordvarma vädret har lockat många av oss till stränder och badplatser. Enligt Svenska Livräddningssällskapet har antalet badolyckor under maj månad femdubblats jämfört med förra året. I Skåne har två badrelaterade drunkningsolyckor inträffat under den senaste månaden.

I maj månad omkom 21 personer i drunkningsolyckor i hela landet. Det är det högsta antalet drunkningsolyckor som inträffat sedan 2003, enligt en preliminär sammanställning från Svenska Livräddningssällskapet. Främst handlar det om olyckor i samband med bad.

Enligt Jörgen Hallberg, styrelseledamot i Svenska Livräddningssälsskapet, är det tydligt att drunkningsolyckorna är väderberoende.

– Man vill bada lite varstans och är inte lika försiktig, säger Jörgen Hallberg. 

Totalt har tio personer från hela landet omkommit i badolyckor under maj månad, jämfört med två personer under maj 2017.

Ingen har under månaden som gått omkommit i en olycka i samband med båtfärd. Övriga drunkningstillbud har inträffat till exempel då en person fallit i ett vattendrag eller i samband med sjukdomsfall.

”Hoppa inte där det är grunt”

I Skåne har två drunkningsolyckor inträffat under den senaste månanden. Senast i Landskrona, där en 75-årig man drunknade på Borstahusens camping.

Totalt har 44 personer omkommit i drunkningsolyckor under 2018, jämfört med 37 under de första fem månaderna förra året. Där ingår bland annat fritidsbåtsrelaterade olyckor, badrelaterade olyckor och olyckor på is.

Vad kan man göra för att hålla sig säker vid vattnet?

Bada gärna två stycken, hoppa inte där det är grunt, simma längs med stranden, simma inte ut för du ska hem också, se dig runtomkring på alla sätt och vis så kommer vi alla få en bra sommar, säger Jörgen Hallberg.

Jörgen Hallberg tipsar om att aldrig lämna barnen utan uppsikt på badplatser eller badhus. Foto: Jazz Munteanu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.