Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan får du följa med in i den gamla krigstunneln. Foto: Helsingborgs stad, SVT

Följ med in i Helsingborgs gamla krigstunnel

Uppdaterad
Publicerad

Dagens säkerhetspolitiska läge i Europa har satt nytt fokus på det svenska försvaret. I Helsingborgs finns det 150 meter lång krigshistoria. Under andra världskriget var en tunnel under Slottshagen sambandscentral och skyddsrum.

Kriget i Ukraina och säkerhetsläget i Sverige och Europa har aktualiserat diskussionen om den svenska försvaret. I Helsingborg finns det ett stycke krigshistoria – en 150 meter lång tunnel  under Slottshagen. Under andra världskriget användes den som försvarsanläggning med sambandscentral och skyddsrum. Tunneln grävdes och hackades ut 1939 av försvarsmakten.

Rostiga cyklar i en hög

Idag är tunneln ganska förfallen, men än finns det minnen kvar från den tiden. Förfallna toaletter, rostiga ventilationsrör, schakt som skulle fånga upp tryckvågen från en bomb, en hög med rostiga cyklar.

Byggnadsingenjör Georg Hermann vid stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg har hand om tunneln idag.

I videon ovan guidar han oss genom tunneln, från Terrasstrapporna till den andra ingången vid Billesplatsen.

Byggnadsingenjören Gerorg Hermann vid stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg Foto: Simon Melin/SVT

Idag bara spöktunnel

Idag används tunneln enbart som spöktunnel under Halloween-firandet.

Men Georg Hermann skulle också gärna se att tunneln öppnades oftare för helsingborgarna.

– Vi har diskuterat om det går att göra, till exempel vid julskyltning eller som en del av Helsingborgs museum med bemanning, säger han.

Fler tunnlar i Helsingborg

Det finns ytterligare två underjordiska utrymmen i Helsingborg.

På Hälsovägen finns ingången till ett gammalt skyddsrum från andra världskriget, en tunnel som gick därifrån till St Jörgens skola där man än idag kan se utgångsposrten. Men tunneln rasade på ett ställe för flera år sedan.

Vid Bergaliden fanns en gång en kolgruva och det är den ingången som man kan se bakom en gallergrind där. Stenkol bröts på olika ställen i Helsingborg, troligen från 1500-talet till mitten av 1800-talet enligt Helsingborgs stadslexikon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.