Sundsgårdens elever får undervisning på distans. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Folkhögskolan har undervisning på distans – men elever som vill får bo kvar

Publicerad

Sundsgårdens folkhögskola utanför Helsingborg stänger nu ner större delen av klassrumsundervisningen. Men elever som vill får bo kvar på internatet,

Folkbildningsrpdet, som är centralorganisation för landets folkhögskolor, har beslutat att följa regeringens nya direktiv om att stänga skolor och gå över till distransundervisning av eleverna.

Sundsgårdens folkhögskola utanför Helsingborg är en av dem som nu följer rekommendation. Från och med onsdag den 18 mars övergår klassrumsundervisningen till distansundervisning.

Totalt berörs omkring 300 elever på 16 olika linjer.

Men det finns undantag.

– Vi har en språkkurs för nyanlända kvinnor. Den fortsätter vi med som vanligt, säger Sundsgårdens rektor Anneli Appelskog.

Alla är förberedda

Skolan, som förstod att ett beslut var på gång, har ägnat den senaste tiden åt att förbereda lärare och elever på en övergång till distansstudier.

– Både elever och lärare har utbildats i hur man gör och vi har bildat färdiga undervisningsgrupper.

Sundsgården har också internat där en del elever bor som i en familj tillsammans med fem-sex andra.

– De som vill får bo kvar. En del har ingen annanstans att ta vägen. Och de kommer att ha tillgång till köket.

Anneli Appelskog tycker att det är tråkigt att tvingas göra förändringar i undervisningen.

– Vi hoppades i det längsta att det skulle gå att undvika men nu finns det all anledning att följa direktiven, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.