Att parkera fel i Helsingborg kan bli lika kostsamt som i Malmö. Foto: TT

För ”billigt” att parkera fel i Helsingborg – nu väntas avgifterna höjas

Uppdaterad
Publicerad

Alltför ”billiga” felparkeringsavgifter gör att många bilister hellre får en p-böter i bland än betalar ordinarie avgifter, enligt stadsbyggnadsförvaltningen. Nu väntas felparkeringsavgifterna i Helsingborg fördubblas.

Felparkeringsavgifterna i Helsingborg har legat på samma nivåer i 17 år. Nu kan det bli ändring på den saken.

Från och med 1 juli väntas p-böterna bli lika höga som i Malmö.

– Vi ser att vi halkat efter, därför går vi nu fram med en bred politisk enhet och harmoniserar med andra jämförbara städer, säger Christian Orsing (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Den som låter bli att betala parkeringsavgift, eller parkerar längre än tillåten tid, riskerar i dag en p-bot på 300 kronor. Enligt det nya förslaget ska de förseelserna kosta 600 kronor.

Ska öka tillgängligheten

Att parkera framför en infart kan gå på 500 kronor i böter – efter höjningen 800 kronor.

Att felaktigt parkera på en cykel- eller gångbana kostar i dag 700 kronor – efter 1 juli 1300 kronor. Lika dyrt blir det att felaktigt parkera på en plats för rörelsehindrade.

Både tjänstemännen och politiken har fått signaler om att vissa bilister hellre tar en p-böter ibland än betalar vanliga parkeringsavgifter.

– Vi har bilister som inte tycker böterna är kännbara. Nu blir det tydligare konsekvenser för dem som gör felsteg, och samtidigt ökar vi tillgängligheten för dem som sköter sig. Fler slipper ringa kommunen när de blivit inparkerade, säger Christian Orsing.

På torsdag träffas stadsbyggnadsnämnden och tar ställning till förslaget.

Från tre till fyra felparkeringsnivåer

Dagens avgiftsnivåer i Helsingborg ligger på 300, 500 och 700 kronor utifrån olika förseelsepunkter.

De nya avgifterna föreslås bli 600, 800, 1000 samt 1300 kronor. Den högre avgiften kan den få som parkerar på en gång- eller cykelbana, eller inom 10 meter före ett ett övergångsställe eller cykelöverfart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.