Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Emma Leonardsson berätta hur hon påverkats av vårdhundar i klippet ovan. Foto: Teresia Loive/SVT

För Emma var vårdhund livsomvälvande: ”Jag blir en helt ny person”

Uppdaterad
Publicerad

Emma Leonardsson bor på ett särskilt boende i Helsingborg och för henne har det varit viktigt att få ha med en hund i sina möten.

– Vissa dagar blir jag isolerad och orkeslös, men då kan en hundpromenad få mig på andra tankar, säger hon.

Under mötet kan Emma få göra olika aktivteter med vårdhunden, allt från att kasta tärning med olika träningsuppgifter till att bara gosa.

– En psykolog ska gå in på djupet men om man är med en vårdhund och hundförare så behöver man inte ens prata, man kan gå en promenad eller mysa bara, säger hon.

Satsningen görs av Helsingborgs kommun och planen är att man ska ha vårdhund på hela socialförvaltningen efter att man haft en sex månaders provperiod.

– Vi har sett dramatiska skillnader i klientmöten när en hund varit med, vi är på helt rätt väg, säger Maria Jäger, HR konsult och samordnare.

Ska vara avdramatiserande

Det ska finnas möjlighet för klienterna att själva ska söka efter att få ha med hund i möten och på så vis kan klienterna påverka och få känslan att de själva styr mötet. Maria Jäger menar på att det för flera personer kan vara motigt att gå till socialförvaltningen.

– Men kan vi då ha med en hund i mötet, så avdramatiserar det, man blir lycklig och lugn, det ger så väldigt mycket, säger hon.

Drömmen är att det även sedan ska kunna finnas i hela kommunen i framtiden.

Hör Emma Leonardsson berätta hur hon påverkats av vårdhundar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.