Hör Mahmoud Kaawach, pressansvarig i församlingen och Walid Hams, ordförande, berätta om mosképlanerna och bemöta kritiken som kommit från SD och L. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Församling vill bygga moské i Helsingborg – vållar debatt om jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

En muslimsk församling i Helsingborg vill köpa mark för att en bygga moské intill Ängelholmsleden. Det har skapat en politisk debatt om brist på jämställdhet inom församlingen. Kritik kommer både från L och SD.

– Samhället pratar om problem som vi inte har, säger församlingens ordförande Walid Hams.

Den muslimska församlingen Al-Sunnah, med cirka 1200 medlemmar, har ett tillfälligt bygglov intill Landskronavägen som snart löper ut.

Nu har de siktat in sig på att bygga en helt ny moské bredvid Hornbach på Väla södra.

– Vi kommer att bygga stort, tre gånger större än vår nuvarande moské, säger Walid Hams, ordförande i församlingen.

Påminner om jämställdhet

Ärendet har redan avhandlats av kommunstyrelsen, där en majoritet av partierna sagt ja till affären. Ytterst är det kommunfullmäktige som avgör frågan.

Liberalerna godkänner affären, men Maria Winberg Nordström (L), gör ett tillägg i protokollet. Hon vill uppmärksamma församlingen på ”vikten av värderingar om jämställdhet”.

– Oavsett vad jag tycker om deras värderingar är det viktigt att vi agerar rätt. Och vi har inget krav att man måste redovisa värderingar när man gör markaffärer med staden.

Så här ska den moské se ut som församlingen planerar att bygga. Foto: Illustration från bygglovsansökan

Sverigedemokraterna lyfter också jämställdhetsaspekten – men säger blankt nej till affären.

Församlingens värdegrund överensstämmer inte med stadens värderingar, anser Michael Rosenberg (SD).

– Deras värdegrund vilar på en tanke om att separera kvinnor från män och att kvinnor inte under exempelvis bön kan delta på lika villkor.

Anser att kvinnor har lika möjligheter

I församlingen ber kvinnor och män i separata rum under fredagsbönen.

– Men det är inte principiellt, utan av praktiska skäl. Vi är väldigt trångbodda här, säger Walid Hams.

Samtliga ledamöter i styrelsen är män – men i övrigt anser församlingens representanter att kvinnor och män är jämställda i församlingen.

– Samhället pratar om problem som vi inte har, exempelvis att kvinnor inte skulle få gå in i en moské men det stämmer inte, säger Walid Hams.

– Vi vill definitivt ha in kvinnor i styrelsen, vid senaste årsmötet var vi tydliga med det. Men det är en process.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.