Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se barnens egen äng på förskolan Solrosen och hur de ska hjälpa hotade pollinerande insekterna i inslaget ovan. Foto: Linda Ekström

Förskola skapar en äng för pollinerande insekter: ”Det kommer bin och humlor”

Publicerad

På Solrosens förskola i Helsingborg är en del av gräsmattan en planterad äng. Där ska barnen stötta pollinerande insekter genom att bjuda på mat i form av nektar och pollen.

Det började redan förra året. Blåklint, vallmo och andra blommor prunknade på den lilla ängen och lockade till sig bin, getingar, humlor och fjärilar.

– Vi ska dem mat, annars dör de, förklarar barnen.

Deras rektor Cecilia Nilsson berättar att ängen är en del av förskolepedagogiken att göra barnen miljömedvetna.

– Vi berättar att en del bin är hotade och pratar om hur vi kan hjälpa dem, säger hon.

Ska hjälpa pollinerarna

Både Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen har slagit larm om att antalet pollinerande insekter har minskat. Det finns flera anledningar men en av dem är just färre miljöer med blommor – som ängar. I förlängning hotas då livsmedelsförsörjningen.

Den lilla ängen på förskolan är barnens bidrag till kampen för att bin, humlor, getingar och fjärilar ska kunna fortsätta sitt viktiga arbete.

– Vi ska hjälpa dem, säger barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.