Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tumlarna LU-023-220412 och LU-006-210313 har nu fått nya namn av förskolebarnen. Foto: Erik Ragnar Danielsson

Här namnges tumlarna i Öresund – identifieras för första gången

Uppdaterad
Publicerad

En förskoleklass på Kullahalvön har fått äran att namnge de första tumlarna som identifierats med hjälp av ett nytt bildarkiv. Arkivet är under uppbyggnad och kan bli en viktig del för forskning om tumlare i svenska vatten.

Det nya fotoidentifieringsarkivet är skapat av Johanna Stedt, doktorand vid enheten för akvatisk ekologi på Lunds Universitet, och tanken är att det ska hjälpa tumlarforskningen framåt.

– Tumlaren är en fridlyst art och vi vet ännu rätt lite om hur de lever, så alla pusselbitar är viktiga för att vi ska lära oss mer om tumlarna, säger hon.

Med bildarkivet blir det enklare att följa tumlarnas rörelsemöster, vilket i sin tur kan leda till ökad kunskap om dem.

Nu har två tumlare identifierats och för att fira detta har de också fått nya namn av en förskoleklass på Kullahalvön.

Nytt i Sverige

Det är inte ovanligt med bildarkiv för att identifiera individer i djurriket. Knölvalar har exempelvis länge haft liknande kataloger eftersom de varit enklare att identifiera. Men nu har det alltså börjat skapas ett arkiv även för tumlare i Sverige.

– Nu har vi lärt oss att det finns ganska stora skillnader på många av tumlarna med ärr och olika nyanser i deras färger. Den stora utmaningen är att få tag på bilder, men där har jag ett nätverk av duktiga fotografer som bidragit med de bilder de tagit och jag hoppas också att allmänheten vill bidra med sina bilder, säger Johanna Stedt.

I klippet får du höra vad tumlarna LU-023-220412 och LU-006-210313 nu heter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.