Jonas Håkansson, avdelningschef dricksvatten, NSVA. Foto: Roger Bengtsson/SVT och TT

Fortsatt ansträngt vattenläge i nordvästra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Vattenförsörjningen i en rad nordvästskånska kommuner är fortfarande ansträngd, trots de senaste dagarnas regn och svalare temperaturer.

– I vissa kommuner kör vi på max, säger Jonas Håkansson, avdelningschef dricksvatten på nordvästra Skånes vatten och avlopp, NSVA.

Den regnfattiga våren och försommaren påverkar alltjämt tillgången på vatten i många nordvästskånska kommuner.

I Perstorp, Åstorp och Båstad råder bevattningsförbud på grund av hög vattenförbrukning i kombination med låga nivåer i många vattentäkter.

Men läget är ansträngt på många ställen, konstaterar Jonas Håkansson på NSVA.

– Som det är nu har vi inga marginaler överhuvudtaget. Vi kan redan nu konstatera att vissa bevattningsförbud kommer att kvarstå över hela sommaren. Samtidigt analyserar vi vattenförbrukningen hela tiden, och märker vi att konsumtionen går ner kommer vi genast att lätta på eventuella restriktioner, berättar Jonas Håkansson.

– Men då får ju inte alla börja tokvattna direkt för då går ju allt åt pipan igen.

”Ytterst nära att vi tömde ledningarna”

I mitten på juni var vattenförbrukningen extrem i hela nordvästskåne. I Torekov, där man i många år levt med knappa vattenresurser, var man under några perioder bara timmar ifrån att färskvattnet helt enkelt tog slut.

– Det var ytterst nära att vi tömde ledningarna, berättar Jonas Håkansson.

Sydvattens ledningar

Men nu är planerna att vattenförsörjningen längst ut på Bjärehalvön ska bli bättre och stabilare. Den södra delen av Båstads kommun kommer att kopplas på Sydvattens ledningar och istället för att få vatten från egna små och känsliga täkter, blir det Bolmenvatten i kranarna från och med sommaren 2022. Då kommer de boende i Torekov med omnejd att få en bättre och stabilare tillgång på färskvatten, enligt Jonas Håkansson.

– Dessutom blir kvaliteten på vattnet mycket bättre än vad som hittills varit fallet. Men så klart, det kommer ju fortfarande att krävas sunt förnuft och sparsamhet med vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.