Foto: SVT

Fredsläger lockade barn från världens alla hörn

Uppdaterad
Publicerad

Elvaåringar från flera olika länder har samlats i Jonstorp för att var med på ett fyra veckor internationellt läger. Genom olika aktiviteter lär sig barnen om hänsyn och förståelse för andra människor.

Det kommer barn från bland annat Mexiko, Filippinerna, Kanada och Norge, och det internationella fredslägret finns i flera länder runtom i världen. Lägren kallas också för internationella barnbyar och ett av dem finns i Jonstorp. Här har 48 barn från 12 olika länder samlats.

Och det är varierande lärdomar som barnen tar med sig.

– Det är kul att jag kan lära känna deras kultur och vad de gör i sin hemländer. Jag har också lärt mig ett ord på svenska; Tack! säger Viggo som har kommit hit hela vägen från Filippinerna.

– Jag har lärt mig bättre engelska och att inte vara så rädd att prata med nya människor, säger Ida som pratar engelska trots att hon kommer från Sverige.

Genom olika aktiviteter lär sig barnen om hänsyn och förståelse för andra människor. Bland annat har de delats upp i grupper där en grupp varit fattig och en rik. De har fått testa på att ha ett handikapp för en dag. Övningarna ska lära barnen känna sympati för människor långt borta, menar ledaren Erin Kellly, från Kanada.

– Vi försöker utmana barnen, göra dem mer medvetna om sociala problem och lära sig att arbeta tillsammans, säger hon. 

Från varje land kommer två flickor och två pojkar samt en vuxen ledare. Det är den ideella organisationen CISV Helsingborg som anordnar lägret och det har tidigare år hållits i Lerberget och Rydebäck. Alla barn är elva år.

– Det är en ålder då barn fortfarande är öppna och mottagliga för att lära sig nya saker och tanken är att detta ska hjälpa till att göra en mer rättvis och fredlig värld, säger Anna Matteoni, ordförande CISV Helsingborg.

Snart är lägret över, hur känns det?

– Jag gillar det inte för jag måste säga hejdå till mina vänner. Men jag hoppas att jag kan träffa dem igen, säger Oskar som är från Norge.

– Det känns lite sorgligt att lämna mina vänner som jag varit med under en månad, säger Viggo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.