Ekodukten tornar upp sig över E6 på Hallandsåsen. Här ska djuren på ett säkert sätt kunna passera motorvägen. Foto: Simon Melin/SVT

Djurbron står klar: Nu kan älgar och rådjur korsa motorvägen säkert

Uppdaterad
Publicerad

Det syns spår i leran efter rådjur och filmer visar att älgar redan börjat använda den nya ekodukten över E6 på Hallandsåsen. Med den hoppas Trafikverket kunna minska viltolyckorna.

Sett från E6 tornar ekodukten, en bit upp på Hallandsåsen, upp sig som en en bit av en medeltida borg med två valv för bilisterna.

Uppe på ytan ser den däremot inte mycket ut för världen, en 60 meter bred lerväg som går från den ena skogen till den andra. Ljung och andra marknära växter, nyplanterade buskar. Stenrösen, ett par sandhögar, fällda trädstammar.

Annorlunda om ett år

– Men om ett år kommer den att se helt annorlunda ut, säger Anneli Rosander, Trafikverkets miljöspecialist.

– Gräs överallt och allting har växt till sig.

Se hur djurbron ser ut och hör Trafikverkets miljöspecialist berätta hur den ska fungera i klippet ovan.

Här ska alla djur, från stora älgar till små ödlor och insekter tryggt kunna korsa E6. Ormarna och ödlorna har fått sand och stenrösen, bina kan bosätta sig i ett bihotell och rävar och kaniner slinka fram mellan buskarna.

Kameror kommer att fånga deras aktiviteter.

Inte för människor

Tidigare var motorvägen en barriär för det rika djurlivet och och det hände många viltolyckor.

– Det känns fint att se ekodukten färdig, säger Trafikverkets projektledare Fatri Rexhepi.

Men en sak gör han fullständigt klart.

– Det här är inte en bro för människor. De ska hålla sig härifrån.

Ekodukten på Hallandsåsen kostade 63 miljoner kronor och är den tredje i Skåne. De två första ligger i Svedala och mellan Hässleholm och Kristianstad. Om det blir fler i Skåne är än så länge oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.