Så här ska ekodukten se ut när den är färdig i höst. Foto: Trafikverket

Så ska djuren ta sig över motorvägen på ett säkert sätt

Uppdaterad
Publicerad

I höst ska de vilda djuren på Hallandsåsen få en alldeles egen bro över den livligt trafikerade E6:an. På så sätt kan de tryggt utöka sitt strövområde.

Vi står halvvägs upp mot toppen på Hallandsåsen. Trafiken rusar fram på motorvägen som just här går i en sänka. Ett perfekt läge för en ekodukt, en grön bro som ska ge djuren en säker passage.

Växter och stenrösen

När Trafikverket förberedde ekodukten filmades djurlivet på åsen och genom det kom man fram till att just här samlades flest djur.

När bron är klar i höst är den 30 meter lång och 32 meter bred och klädd i gröna växter och tre små stenrösen för de allra minsta djuren.

Ekodukten byggs av stål och billisterna passerar genom två korta tunnlar under den.

– Här ska allt från älgar till insekter tryggt kunna ta sig över, säger Fatri Rexhepi, projektledaren från Trafikverket.

Ska förhindra viltolyckor

Men djurpassagen har ytterligare en effekt – på bilismen.

– Vi vill förhindra trafikolyckor med vilt inblandat. Nu ska de inte kunna ta sig ut på vägen, säger Fatri Rexhepi.

Det blir fler åtgärder för djurlivet längs hela sträckan över åsen, bland annat viltstängsel. Totalt kostar projektet 43 miljoner kronor, pengar som kommer från en miljöpott som regeringen avsatt till den här typen av projekt.

I framtiden ska det byggas liknande passagerar vid vägarna 19 och 23 runt Östanå och vid E22 vid Brömsebro.

I videon ovan visar Fatri Rexhepi hur djurens bro ska se ut när den är klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.