Arkivbild: Det var, enligt polisen, ett omfattande utredningsarbete som ledde till att de fyra kunde gripas. Fler kan komma att delges misstankar.

Fyra anhållna för grovt bedrägeri med assistansersättning

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen anhölls fyra personer i Helsingborg misstänkta för grovt bidragsbrott. Det ska enligt polisen handla om omfattande assistansbedrägeri – som omfattar mångmiljonbelopp.

De anhållna, tre män och en kvinna, misstänks för delaktighet i assistansbedrägeri där en större brottskonstellation under en längre tid lurat Försäkringskassan på ersättningar i mångmiljonklassen.

De anhölls i sin frånvaro och kunde gripas på adresser i Bjuv, Rydebäck och Helsingborg.

– Det gäller misstankar om att assistenter inte har arbetat i den omfattning som man påstått och att man därmed fått ut felaktiga belopp från Försäkringskassan, säger kammaråklagaren Helene Jacobsson, som är förundersökningsledare.

Fler kan bli misstänkta

De misstänkta bedrägerierna ska ha ägt rum i nordvästra Skåne och vara kopplade till en brukare.

– Vi är i inledningen av förundersökningen och det kan bli ytterligare misstänkta än de som delgivits misstankar.

Polisen arbetar nu med att klarlägga vilken omfattning de nu anhållna personerna har i det grova bidragsbrottet.

– Vi har samlat bevisning under ett halvårs tid, men brottsligheten misstänkts ha pågått under en längre tid och utredningen gäller mångmiljonbelopp, säger Thomas Johansson vid polisens bedrägerisektion i region Syd.

Kraftsamlar mot assistansbedrägerier

Det var efter anmälan från Försäkringskassan som polisen började titta närmare på de nu anhållna assistenterna.

– Vi kraftsamlar just nu för att arbeta mot den här typen av assistanskopplade bedrägerier. Det är mycket pengar som rinner ut och till fel individer. Vi arbetar bland annat spaning och hemliga tvångsmedel för att få fram hållbar bevisning mot de misstänkta, säger Thomas Johansson.

I samband med polisens tillslag mot de misstänkta anträffades en större mängd kontanter samt misstänkt dopingpreparat. Detta gör att misstankar också finns om penningtvättsbrott och dopingbrott.

Senast torsdag ska Helene Jacobsson besluta om hon ska begära de fyra häktade eller släppa dem fria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.