Med anledning av kritiken gjorde Arbetsmiljöverket under onsdagen en inspektion i pastoratet. Foto: SVT

Inspektion av Svenska kyrkan efter skarp facklig kritik

Uppdaterad
Publicerad

Fyra fackförbund har slagit larm om stora brister i arbetsmiljön inom Svenska kyrkan i Helsingborg. Med anledning av kritiken gör Arbetsmiljöverket under onsdagen en inspektion i pastoratet.

Fyra fackförbund – Kommunal, Kyrkans akademikerförbund, Vision och Lärarförbundet – riktar stark kritik mot arbetsmiljön ett brev till Arbetmiljöverket. Tillsammans har de medlemmar inom alla ykresgrupper i Helsingborgs pastorat.

Rädd för repressalier

Enligt brevet råder det stora brister i arbetsmiljön. Facket talar om en allmän rädsla för ledningen hos de anställda. Rädslan består bland annat i att anställda undviker att påtala brister i arbetsmiljön för att inte drabbas av repressalier.

– Vi har till exempel inget lokalt ombud på pastoratet och vi gör tolkningen att det beror på en rädsla, säger Fredrik Alm, förbundsjurist och regionalt ombud på Kyrkans akademikerförbund, en av dem som undertecknat brevet.

Väntar på utredningen

Marie Nilsson är regional ombudsman på Kommunal. Även det facket har undertecknat brevet.

– Vi vill att Arbetsmiljöverket gör en utredning, säger hon.

I övrigt vill hon inte gå in på kritiken utan hänvisar till vad Arbetsmiljöverkets inspektion kommer att visa.

Svenska kyrkan i Helsingborg har drygt 200 anställda.

Under onsdagen har pastoratet besök av tre inspektörer från Arbetsmiljöverket.

Tar kritiken på allvar

Kyrkoherde Kristian Lillö är chef för Helsingborgs pastorat. Han säger att han inte tidigare fått information från anställda om att det finns en rädsla för ledningen.

– Jag har lite svårt att förstå den men jag tar kritiken på fullaste allvar. Samtidigt är fackets kritik allmänt hållen. Jag ska nu ta reda på vad rädslan kan bero på, analysera problemet och åtgärda det.

Den enda förklaring som kyrkoherden spontant kommer på är att det nyligen genomförts ett nytt tidsredovisningssystem och att den kan vara ett skäl till missnöjet.

– Det kan finnas en rädsla för nya metoder och eftersom ledningen är ansvarig så kan det vara så att rädslan vänds mot oss, säger Kristian Lillö.

Samtal om arbetsmiljön

På onsdagen gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion.

–Vi pratade mycket generellt om arbetsmiljö och vad som gäller, bland annat när det handlar om organisation och den sociala arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket tog också upp den fackliga kritiken och vi berättade hur vi arbetar. Nu har vi fått i uppdrag att sammanställa våra rutiner och dokument, säger Kristian Lillö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.