I Kulla Gunnarstorp betar numera tjugo göinge- och jämtgetter. Se mer i klippet ovan. Foto: Minna Korsgren/SVT

Getter inkallade för att bekämpa parkslide

Publicerad

De invasiva arterna i svensk natur sprider sig fort i takt med det varmare klimatet. Lantrasgetter kan vara en lösning.

I naturreservatet Kulla Gunnarstorp i Skåne växer bland annat parkslide, jättebalsamin och sykomorlönn. Alla exempel på invasiva främmande arter.

Det finns idag inget känt effektivt sätt att bekämpa dessa växter på, nu provar länsstyrelsen i Skåne en fyrbenta insats.

– Jag tror det här är framtiden för naturvården i Sverige. Vi borde använda oss av getter av lantras i mycket större utsträckning eftersom de är utpräglade löv- och slyätare, säger Sebastian Ivarsson som är naturvårdsförvaltare vid länsstyrelsen i Skåne.

Effekt efter två säsonger

– Getterna är ett effektivt och fossilfritt bekämpningssätt som vi nu provar. Förhoppningen är att vi ska se en effekt redan efter två säsonger. Skulle vi röjt med maskiner hade vi fått göra det år ut och år in. Problemet med invasiva arter är växande eftersom de gynnas av klimatförändringarna, konstaterar Sebastian Ivarsson.

I Kulla Gunnarstorp betar numera tjugo göinge- och jämtgetter. Målbilden är att skogen ska bli öppnare och i takt med att de invasiva arterna försvinner ska den undanträngda inhemska floran och faunan åter etablera sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.