Christer Christoffersson lade ut sandsäckar i garaget för att försöka stoppa vattnet från att läcka in. Ändå tryckte vattenmassorna sig in och garagedörren slogs sönder.
– Fast vi hade stöttor och sandsäckar och allting som har stöttat upp här inifrån så är vattenmassorna så kraftiga så det har sprängt portarna, säger han.
Jan Hanssons garageport rycktes bort och for iväg med vattenmassorna. Han är besviken över att området inte prioriteras av kommunen.
– De säger att de prioriterar de funktioner i samhället som är viktiga, sjukhus och så vidare. Och det kan vi förstå. Men det är ändå lite märkligt att de gör en jätteutredning och sedan konstaterar de att det här är ett riskområde och sedan lägger man locket på och säger vi prioriterar ner er, säger Jan Hansson
Wilma Westerdahl som bor i ett av husen vaknade i ett översvämmat rum. På tisdagsmorgonen är det fortfarande pölar av vatten som dröjer sig kvar.
Ingrid Cegrell som har hållit i mycket av kontakterna med kommunen håller på att räfsa bort tång som kommit in i garaget, Även förrådet har fyllts med vatten.
– Kommunen säger att det är vårt eget ansvar att försöka se till att det inte kommer in vatten och det är inte lätt. Vi känner oss ganska ensamma måste jag säga, säger Ingrid Cegrell.
Knutpunkten och Råå viktigare att säkra
Helsingborgs stad har precis gjort en analys över hur utsatt kommunen är på olika områden: vid stormar, regn och ökade havsnivåer. Det har resulterat i en lista på prioriterade områden där man nu utreder vilka åtgärder som måste vidtas. Men Strandvägen är, trots sin utsatthet nära kusten, inte ett av de prioriterade områdena.
– Nej, vi har utgått från samhällsviktiga funktioner som kan slås ut, där bland annat Knutpunkten med Västkustbanan, är en viktig anläggning som bör stärkas upp men även Råå bedöms vara ett mer utsatt område än Strandvägen när det gäller risken för människors liv och hälsa vid större översvämningar, säger Magnus Ydmark som är chef för samhällsplaneringen på kommunen.
Bygga mur eller stärka stranden
Magnus Ydmark menar att fastighetsägarna på Strandvägen måste ta ett eget ansvar för att säkra sina garage mot vattenskador. Kommunen har även kallat till informationsmöten med grannarna där de varit öppna med att just deras vägsträcka inte kommer att åtgärdas i första taget för att skydda dem vid till exempel stormar.
– Den här typen av åtgärder är kostsamma och då måste vi vara noga att prioritera var våra åtgärder gör störst skillnad, säger Magnus Ydmark.
På Strandvägen hade det krävts att kommunen byggde en högre mur på strandpromenaden mot sundet eller att man förstärkte och byggde upp en strand med mer sand.
– Bland annat i Ystad har man stärkt kustlinjen på vissa platser med mer sand för att det dämpa vågornas kraft men det kostar någonstans mellan 2-3 miljoner kronor om året, säger Magnus Ydmark.
Istället har kommunen sett till att dämpa effekterna på Strandvägen genom att rensa dagvattenbrunnarna från sjögräs så att vattnet har en chans att rinna undan men även att se till att grannarna har tillgång till sand så de själva kan bygga barriärer med sandsäckar.