Foto: Minna Korsgren/SVT

Skarp kritik: budgeten för sjukhusbygget i Helsingborg skenade

Publicerad

Skenande budget, dålig styrning och ihopblandade roller. Det är något av den kritik som riktas mot sjukhusbygget i Helsingborg från den externa revisionsfirman.

Ingen vet i dagsläget vad kostnaden för sjukhusbygget  i Helsingborg till slut kommer att landa på, inte heller hur sjukhuset ska utformas. Idag presenterades en granskning av hur bygget, som akut stoppades i mars i år, hittills har skötts. Och kritiken är inte nådig.

Bland annat framgår det att kostnadsberäkningarna skenade: från 6 miljarder kronor till 10 miljarder, även om den summan också framställs som mycket osäker.

Förklaringen beskriver rapportsförfattarna såhär:

ständiga förändringar och tillägg från verksamheten orsakade av oklar styrning, oklarhet vem som fattar beslut om tillägg, vem som är byggherre samt brist på besked till byggprojektledningen”

Kostnadsprognoser uppdaterades inte

Bygget har totalt haft fem olika projektledare. Efter att nummer två slutat under 2017 uppdaterades inte budgeten förrän i slutet av 2018, alltså nästan ett år senare.

I rapporten går det att läsa att:

”...det uppstår en period med flera olika huvudprojektledare. Projektöverlämningen var begränsad och den historiska kopplingen tappades.”

– Byggprojekt av det här slaget är komplext, det pågår under lång tid och är många inblandade. Då är det viktigt att roller är tydliga, att rapporteringsvägar är tydliga, att det är ett ansvarstagande, säger regiondirektören Alf Jönsson.

Varför har det inte varit det då?

– Jag tror att byten av projektledare har varit hämmande för projektets styrning över tid.

Ökade kostnader hade kunnat förutses

Rapporten kritiserar projektstyrningen, beslutsfattande och uppföljningen i projektet och konstaterar att tjänstemän och politiker blandat ihop sina roller.

”Om det funnits robusta rapporteringsrutiner, som följts /../ hade sannolikt delar av de stigande kostnaderna kunnat förutses och hanterats tidigare.”

– Jag är ju ytterst ansvarig att se till att vi har ordning och reda. Det var jag som tog initiativ till att göra den här genomlysningen, säger Alf Jönsson.

Varför har rapporteringen inte fungerat när ni bytt projektledare?

– Det får jag återkomma till.

I våras gick byggledningen ut och berättade att man upptäckt att avloppssystemet  är i sämre skick än befarat vilket fått till följd att akuten måste flyttas. Att det skulle kostat 10 miljarder att färdigställa sjukhuset som planerat berättade man inte.

Hur det nya sjukhuset ska utformas och vad den budgeten kommer landa på ska presenteras först om ett år.

Kommer ni hålla den ursprungliga och beslutade budgeten på 6 miljarder kronor?

– Hur kalkylerna kommer se ut, det får vi faktiskt återkomma till om, säger Alf Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukhusbygget i Helsingborg

Mer i ämnet