Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Än är det 15 år kvar men diskussionen om vad gamla lasarettet ska användas till har startat. Alexander Svensson (M) stadsbyggnadsnämndens ordförande, hoppas på en ny stadsdel som sjuder av liv. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Bostäder, skola eller jämnas med marken – så kan gamla lasarettet i Helsingborg bli

Uppdaterad
Publicerad

Om 15 år flyttar vården i Helsingborg till det nya sjukhuset i Östra Ramlösa. Nu har startskottet gått för diskussionen om vad som ska hända med det gamla lasarettet.

100 000 kvadratmeter, motsvarande 14 fotbollsplaner. Så stor är den tomt som i dag rymmer lasarettet i Helsingborg.

Det handlar om ett unikt, centralt och attraktivt läge. Så står det i en färsk förstudie om hur lasarettsområdet kan användas i framtiden, när sjukvården flyttats till det nya sjukhuset som ska byggas i Östra Ramlösa.

Sjukhusbygget i Helsingborg

I studien, som är gjord av Region Skåne och Helsingborg stad, konstateras också att det här kan bli en stadsdel som knyter ihop norr och söder genom sitt läge.

Kan sjuda av liv

I framtiden kan den gamla lasarettetsbyggnaden sjuda av nytt liv. Bostäder, kontor, affärer och skola. Så ser ett av tre möjliga scenarion i förstudien ut.

Men det finns också två andra: Att man delvis river den stora byggnaden. Att man helt jämnar den med marken och bygger nytt. En rivning bedöms kosta mellan 200 och 300 miljoner kronor.

En dyr affär

Var beslutsfattarna landar i är skrivet i stjärnorna.

– Det är många olika aktörer och intressenter som ska vara med och diskutera, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Alexander Svensson (M).

Det nya sjukhuset ska stå klart först om 15 år. Dessutom handlar det om en stor affär: Region Skåne, som i dag äger marken, vill så småningom sälja. En värdering som gjordes för ett par år sedan satte en prislapp på 750 miljoner kronor för hela tomten.

– Vi vill lämna ifrån oss något för framtiden men också göra en marknadsmässig affär, säger Tony Carlin, Regionfastigheter.

Vill ha bostäder

En av helsingborgarna SVT Nyheter pratade med, Lars Sörensson, var med och byggde huset.

– Jag satte upp belysningen, berättar han.

Vad vill du att huset ska användas till?

– Bostäder. Jag kan själv tänka mig flytta hit, säger han.

I videon ovan möter du fler helsingborgare som tycker till om lasarettet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusbygget i Helsingborg

Mer i ämnet